Kinezi iskopirali "Teslu"

Nakon što su, sa manje ili više uspeha, iskopirali mnoge modele poznatih svetskih proizvođača automobila, bilo je samo pitanje vremena kada će Kinezi odlučiti da kloniraju najluksuzniji i najnapredniji elektromobil današnjice - Teslin Model S.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 31.07.2015.

08:57

Default images

Kineski specijalizovani automobilski sajtovi nedavno su najavili da će do sada nepoznata kompanija Youxia Motors krajem jula predstaviti električni superautomobil.

Iako se spekulisalo da je u pitanju sportski kupe, ispostavilo se je reč o luksuznoj limuzini - Youxia X, koja je inspirisana Modelom S američkog proizvođača Tesla Motors.
Vizuelna sličnost sa originalom ogleda se pre svega u dizajnu prednje maske, ali ima tu i stilskih elemenata (farovi, oblik haube...) koji su pozajmljeni od italijanskih sportskih automobila, poput Ferrarija ili Maseratija.

Uticaj Tesle S očigledan je kada se zaviri u kabinu - dizajn volana, instrument table i centralne konzole sa ogromnim ekranom multimedijalnog sistema prekopiran je od američkog modela.
Međutim, Kinezi su uveli i neke originalne, samo njima svojstvene detalje.

Na primer, prednja maska je pretvorena je u svojevrstan svetleći displej na kome se, na primer, mogu prikazivati emotikoni i razni simboli.
Pogonski sistem modela Youxia X sastoji se od elektromotora snage 360 ks i baterija.

Kao i kod Tesle S u ponudi je nekoliko setova pogonskih baterija - od 40, 60 i 85 kWh.
Proizvođač tvrdi da sa baterijama od 85 kWh automobil ima autonomiju kretanja od oko 460 km, što je u rangu odgovarajuće verzije Teslinog Modela S.

S obzirom da je snaga motora gotovo identična kao kod standardnog Tesle S 85, kineski klon ima i slične performanse - za ubrzanje od 0 do 100 km potrebno mu je oko 5,6 s.
Youxia X možda nije previše originalan, ali je zato relativno jeftin u poređenju sa originalom. Kompanija planira da ga plasira na domaće tržište po početnoj ceni od 32.000 dolara, dok bi top verzija koštala 48.000 dolara.

Poređenja radi, Tesla S se u Kini prodaje po ceni od oko 120.000 dolara.

Youxia Motors se nada da će proizvodnja modela X početi 2016, dok bi prvi primerci u prodajne salone mogli da stignu 2017. godine. U međuvremenu, sa nestrpljenjem očekujemo komentar prvog čoveka Tesla Motorsa - Ilona Maska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: