Da li opomena može da ima isti efekat kao kazna?

Potrebu za "propinjanjem" motocikla i vožnju na jednom točku verovatno razumeju samo oni koji izvode takve egzibicije. Ne treba posebno naglašavati koliko je ovaj manevar opasan u svakodnevnom saobraćaju - dovoljno je pogledati neki od brojnih video snimaka na internetu koji pokazuju šta može da se dodgodi kada se stvari otmu kontroli.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 19.11.2014.

12:56

Default images

Zahvaljujući malim kamerama koje se instaliraju na kacigu, vozači motocikla u prilici su da snime svoju vožnju, što, na primer, može da im posluži kao dokaz da nisu krivi u slučaju da dođe do saobraćajne nesreće.

Istovremeno, kamere beleže i prekršaje koje motociklista načini tokom vožnje, pa u slučaju da snimak dođe u posed policije, u nekim državama može da bude osnov za izricanje kazne.

Vozač motocikla sa snimka izabrao je pogrešno vreme i mesto za vožnju na jednom točku - centar Londona, a njegov manevar nije promakao dvojici policajaca koji su u blizini patrolirali na konjima.

Pošto je zaustavio motociklistu, jedan od njih propisno ga je "izribao" i upozorio da snimak kamera sa kacige može da iskoristi protiv njega, zbog čega bi mogao da ostane bez dozvole.

Ipak, policajac je procenio da bi u ovom slučaju vaspitni pristup i oštra opomena mogla da ima više efekta od kazne, pa je vozač motocikla prošao samo sa prekorom.

Pokazalo se da je ovakva odluka bila ispravna. Motociklista je shvatio da je pogrešio i čak je postavio video na YouTube, uz opis čitavog događaja i tvrdnju da je "naučio lekciju" i da se tako nešto više neće ponoviti:



Primer iz Britanije, koja strogo kažnjava one koji prekrše saobraćajna pravila pokazuje da u nekim slučajevima opomena, kao vaspitna mera, može da zameni kaznu.

Sa druge strane, neke vozače, na žalost, ni kazne ne mogu sprečiti da ponove isti prekršaj.

Da li smatrate da, osim kažnjavanja, na promenu svesti i ponašanja vozača može da utiče i usmena opomena? Da li vam se nekad dogodilo da vas policajac, uz opomenu, pusti da prođete nekažnjeni i da li je to kasnije uticalo da više poštujete saobraćajne propise?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: