Nove Quadrifoglio Verde verzije za 60 godina Giuliette

Alfa Romeo obeležava šest decenija postojanja modela Giulietta puštanjem u prodaju nove sportske verzije "Quadrifoglio Verde". Osim Giuliette, od leta će se u prodajnim salonima širom Evrope naći i novi Alfa Romeo MiTo "Quadrifoglio Verde".

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

20:12

Default images

Modeli Quadrifoglio Verde koji nose značku deteline sa četiri lista imaju posebno mesto u istoriji Alfa Romea i na najbolji način simbolizuju trkačku tradiciju ove automobilske marke.

Prvi Alfa Romeo model sa oznakom Quadrifoglio Verde bio je RL kojeg je vozio Ugo Sivoči, kada je 1923. godine pobedio na trci Targa Florio. Od tada su svi trkački modeli Alfe nosili ovaj amblem za sreću, čineći ga poznatim širom sveta.

Od 60-tih godina dvadesetog veka, simbol je počeo da se pojavljuje i na Alfa Romeo putničkim automobilima.
Povodom proslave 60. rođendana modela Giulietta, Alfa je kupcima ponudila njegovu novu Quadrifoglio Verde verziju.

U odnosu na ostale verzije ovog modela, nova Giulietta Quadrifoglio Verde poseduje ekskluzivan motor preuzet iz Alfa Romea 4C. U pitanju je novi aluminijumski motor 1750 Turbo Petrol sa 240 ks i direktnim ubrizgavanjem koji je povezan sa "Alfa TCT" šetostepenim automatskim menjačem.
Maksimalna snaga se razvija pri 5.750 obrtaja i ima izvrsne vrednosti specifičnog obrtnog momenta i snage za svoju kategoriju vozila: 194 Nm/l i 137 ks/l. Maksimalni obrtni moment od 340 Nm dostupan je između 2.100 i 4.000 obrtaja, ali je već 80% raspoloživo na samo 1.800 obrtaja.

Sa ovim motorom, Giuletta može da postigne brzinu preko 240 km/h i da ubrza od 0 do 100 km/h za 6,6 sekundi, što je 2 desetinke sekunde manje u poređenju sa prethodnom verzijom sa manuelnim menjačem. Osim toga, osećaj u vožnji je dodatno poboljšan zvukom koji stvara nova usisna grana povećavajući niske frekvencije i tipičan zvuk motora Alfa Romea.
Enterijer je opremljen novim kožnim i Alcantara sportskim sedištima, a nov je i upravljač obložen kožom sa kontrastnim belim štepom koji se isporučuje kao standard. Obloge menjača i ručice ručne kočnice su takođe od kože sa belim i zelenim štepom.

Aluminijumske sportske pedale, crn krov i posebne patosnice daju završni izgled enterijera nove verzije.
Alfa Romeo je predstavio i posebnu varijantu Giulietta Quadrifoglio Verde "Launch Edition" u ograničenoj seriji, sa specifičnim elementima, kao što su spojleri i kućišta retrovizora od ugljeničnih vlakana, prednji i zadnji sportski amortizeri, bočne oplate na pragovima i 18 inčne alu felne sa pet otvora u Antracit završnoj obradi.

Giulietta Quadrifoglio Verde Launch Edition dostupna je u Alfa crvenoj ili Competizione crvenoj (troslojnoj) boji, pored ekskluzivne mat Magnesio sive.
Novi MiTo Quadrifoglio Verde prepoznaje se po sportskom izgledu sa zadnjim spojlerom, sportskim branicima, kao i novim kućištima retrovizora, rešetki hladnjaka, ručkama na vratima, okvirima prednjih i zadnjih farova i 17 inčnim alu felnama sa vidljivim crvenim kočionim čeljustima.

Nova mat Magnesio siva boja karoserije posebno napravljena za MiTo Quadrifoglio Verde i naglašava logo deteline sa četiri lista koji se nalazi iznad bočnih pokazivača pravca.
Crni enterijer prati spoljašnji stil i istovremeno ističe niz noviteta koji naglašavaju sportski i dinamičan duh ovog modela. To se vidi u novom modelovanom kožnom volanu sa kontrastnim belim štepom, novim instrumentima sa QV logoom, Competizione kontrolnoj tabli sa “karbonskim” izgledom i novim specijalnim patosnicama.

Crna koža prekriva ručicu ručne kočnice (sa belim šavovima), glavu i oblogu ručice menjača i (sa belim i zelenim šavovima).
Novi MiTo Quadrifoglio Verde ima nov 1.4 MultiAir turbo-benzinski motor koji je takođe kombinovan sa šestostepenim “Alfa TCT” menjačem. Motor razvija 170 KS pri 5.500 obrtaja i maksimalni obrtni moment od 230 Nm pri 2.500 obrtaja (povećava se na 250 Nm pri 2.500 obrtaja u sportskom Dynamic režimu).

Maksimalna brzina je 219 km/h, a ubrznje od 0 do 100 km/h je 7,3 sekundi, pri čemu, prema fabričkim podacima u kombinovanom ciklusu automobil prosečno troši 5,4 l/100 km i emituje 124 g/km CO2.
Prodaja novih modela, Alfa Romeo Giulietta "Quadrifoglio Verde" 1750 Turbo Petrol 240 KS TCT i Alfa Romeo MiTo "Quadrifoglio Verde" 1.4 MultiAir Turbo Petrol 170 KS TCT, koji su imali svetsku premijeru na salonu automobila u Ženevi 2014. počela je najpre u Italiji. Startna cena za model Giulietta iznosi 34.250 evra, dok se MiTo može kupiti za 23.500 evra.

Prodaja u ostatku Evrope će početi od jula 2014.

Vozili smo: Alfa Romeo Giulietta 1.4 Potenza

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: