BMW X6 na stazi

BMW X6, koncept koji je izazvao najviše pažnje na nedavnom IAA u Frankfurtu je imao svoju prvu test vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 23.11.2007.

09:31

Default images

Bavarski 4X4 SUC (Sport Activity Coupe) u sebi sjedinjava sportski izgled coupea sa luksuzom i grubošću prestižnog SUV-a. Međutim, ne samo da izgleda, već se i ispod te forme krije ono najnaprednije što BMW ima, inteligentni 4X4 pogonski sistem, a na putu je i hibridna pogonska jedinica.

X6 za rivale ima modele poput Range Rovera Sport i Porschea Cayenne. U odnosu na X5, novi BMW je duži, širi, niži i odlikuje ga agresivniji izgled prednjeg dela, duži „rep“ i manje staklene površine.
Dok je X5 dostupan i kao sedmosed, X6 je spreman da „udomi“ samo četiri osobe, sa dva posebna sedišta nazad. Mesta za noge ima dosta, ali predeo u visini glave nije baš izdašan, najviše zahvaljujući padajućoj liniji krova.

BMW-ov SUC je baziran na platformi X5, ali je dobio DPC (Dynamic Performance Control) sistem u cilju poboljšavanja trakcije i stabilnosti. Obrtni moment može biti raspoređen ne samo sa jedne na drugu osovinu, već na svaki točak posebno, tako da ukoliko sistem registruje da jedan točak počinje da proklizava, on smesta šalje pogon na točkove sa najboljim prijanjanjem. Trag zadnjih točkova je proširen što uz 20-o inčne naplatke čini BMW X6 gospodarem krivina. Na stazi se pokazao zabavnijim od Cayennea.

Upravljanje je oštro i precizno, sa sjajnim prijanjanjem uz voznu podlogu. Agilnost je nadmašila sva očekivanja, potpomognuta DPC sistemom. Čak i pred najekstremnijim izazovima X6 ostaje neutralan. Kontrola karoserije je izvanredna, a pri visokim brzinama X6 imponuje svojom stabilnošću.
Dalje inovacije se nalaze ispod haube. Transmisija je osmostepena automatska, a uparena je sa 3,0 litarskim twin-turbodizelom sa 290 KS, koji pruža ugodnu, uglađenu vožnju uz vrhunsku ekonomičnost.

U ponudi će biti i verzija sa 400 KS, pogonjena 4,8 litarskim V8 iz X5. Hibrid će se pojaviti nešto kasnije, u konfiguraciji sa dva elektromotora gde će jedan služiti za gradsku eksploataciju a drugi za vožnju na otvorenom putu.

Osnovna cena za BMW X6 će kretati od nekih 60 000 evra. Dosta novca, za koji se ipak pored prestiža kojeg nudi bavarska marka dobija najlepši i najperformantniji SUV na tržištu.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: