Stigao je novi SUV kralj: Rolls-Royce Cullinan

Nakon nekoliko godina razvoja i brojnih tizer fotografija, Rolls-Royce je zvanično predstavio svoj prvi model iz SUV segmenta.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 10.05.2018.

14:33

Stigao je novi SUV kralj: Rolls-Royce Cullinan

O Rolls-Royce SUV-u spekulisalo se još od momenta kada je Bentley 2012. najavio sopstveni luksuzni teranac, koji je debitovao tri godine kasnije.

Nekako u isto vreme kada je Bentley Bentayga imao premijeru, Rolls-Royce je priznao da i sam radi na jednom takvom vozilu, izbegavši da upotrebi termin SUV.

Britanski proizvođač okarakterisao je model Cullinan kao “automobil povišenog odstojanja od tla, namenjen vožnji po svim terenima”. Tri godine posle zvanične najave, Rolls-Royce Cullinan ugledao je svetlost dana.
Kao i kod bilo kog drugog modela ovog proizvođača, luksuz je na prvom mestu, pa je i Cullinan dizajniran da zadovolji ukuse i zahteve kupaca sa najdubljim džepom i osećajem za tradiciju.

Nisu izostali ni tipični sadržaji kao što su frižider za šampanjac i čaše skrivene u središnjoj konzoli kabine, presvlake od najkvalitetnije kože, ukrasni detalji od skupocenog drveta, a tu je i neizostavni analogni sat na komandnoj tabli.
Tradicija je zaštitni znak svih Rolls-Royce modela i ono što, pored luksuza i ekskluzivnosti, privlači specifičnu vrstu kupaca.

Zato je unutrašnjost dizajnirana prilično konzervativno, bez mnogo eksperimentisanja i povlađivanja modernim trendovima – instrument tabla je klasična, analogna, a jedini veći ustupak predstavlja multimedijalni sistem sa digitalnim displejom, koji je diskretno i pažljivo uklopljen u kokpit.
Putnička kabina dostupna je u dve konfiguracije – standardnoj, sa zadnjom klupom na koju mogu da sednu 3 osobe, i superluksuznoj, kod koje se pozadi nalaze dva komforna, salonska sedišta sa centralnom konzolom koja razdvaja putnike.

Zadnja vrata se otvaraju u suprotnom smeru od prednjih, kako bi se olakšao pristup putnika kabini.
Prtljažnik ima osnovnu zapreminu od 560 litara, a obaranjem sedišta korisni prostor može se povećati na maksimalnih 1.930 litara.

Inače, Cullinan je postavljen na istu aluminijumsku mehaničku platformu koju koristi i novi Rolls-Royce Phantom, a koju su inženjeri ove kompanije konstruisali “od nule”.
Rolls-Royce Cullinan opremljen je 22 inčnim alu felnama, a specijalni sistem oslanjanja sa vazdušnim ogibljenjem obezbeđuje superudobnu vožnju na svim podlogama, tvrde u britanskom proizvođaču.

Kompjuter obavlja milion kalkulacija u svakoj sekundi kako bi iznivelisao karoseriju i prilagodio vešanje uslovima puta.
Ispod haube se nalazi 6.75 litarski bi-turbo V12 koji proizvodi 571 ks (420 kW) i isporučuje maksimalni obrtni moment od 850 Nm pri samo 1.600 o/min.

Snaga se prenosi na sve točkove, a Cullinan je opremljen i sistemom upravljanja na sva 4 točka.
Maksimalna brzina 2.660 kg teškog SUV-a elektronski je ograničena na 250 km/h, a Rolls-Royce za sada nije objavio podatak o ubrzanju 0-100 km/h.

Verovatno najnebitniji podatak kada je reč o jednom ovakvom automobilu je onaj o prosečnoj potrošnji goriva. Ipak, da navedemo da proizvođač tvrdi kako Cullinan troši 15 l/100 km.

Za kraj, početna cena automobila iznosi 325.000 dolara.

Pogledajte promotivni video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: