"Pametne” gume za samovozeće automobile

Goodyear je najavilo probnu upotrebu svojih inteligentnih pneumatika u američkoj firmi Tesloop, koja nudi usluge prevoza iz mesta u mesto, pri čemu koristi isključivo električna vozila marke Tesla.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.09.2017.

11:06

Foto: Goodyear

Goodyear je razvio “pametne” pneumatike koje će isporučivati startap kompaniji Tesloop iz Kalifornije, a reč je o jednom od najuspešnijih preduzeća koje nudi usluge mobilnosti iz mesta u mesto, pri čemu koristi isključivo električna vozila kompanije Tesla.

Ova vozila mesečno pređu u proseku do 27.000 kilometara, a njihovo vozilo sa najvećom kilometražom – Tesla Model S koji je u upotrebi od 2015. godine – nedavno je premašio 483.000 pređenih kilometara.

Inteligentni pneumatici koji će biti montirani na vozila firme Tesloop na prvom mestu omogućavaju dijagnostiku pneumatika i time daju važan doprinos efikasnijoj upotrebi guma, ali i većoj bezbednosti na putu.
Foto: Goodyear
Pneumatici su opremljeni bežičnim senzorima koji će neprestano meriti i beležiti temperaturu i pritisak u pneumaticima, a istovremeno će razmenjivati podatke sa drugim vozilima i povezivaće ih s algoritmima u Goodyear cloud-u.

To će korisnicima obezbediti važne informacije i omogućiti im da predvide kada treba da servisiraju ili zamene gume i time poboljšaju celokupno poslovanje voznog parka.

U okviru saradnje, Goodyear će obezbediti Tesloopu održavanje i popravke pneumatika u periodu kada su njihova vozila na stanicama za punjenje pogonskih baterija.

Prvi Goodyear inteligentni pneumatici biće u upotrebi od jeseni, a zatim će se postepeno opremiti celokupan vozni park Tesloopa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: