Liberalizacija fiksne telefonije

Predlogom akcionog plana o razvoju telekomunikacija u Srbiji planirano je da se tržište fiksne telefonije liberalizuje do kraja 2009. godine.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.12.2008.

17:26

Default images

U Nacrtu plana predviđeni rok bio je sredina 2009. godine, ali je taj rok, kao i neki drugi rokovi, pomeren nakon što je tokom javne rasprave iznet stav da su rokovi nerealni.

Javna rasprava održana je od 25. novembra do 15. decembra 2008, konačni predlog je završen 19. decembra, a kako je rečeno u Ministarstvu za telekomunikacije očekuje se da će Vlada Srbije usvojiti plan najkasnije u januaru 2009. godine.

Predlogom akcionog plana predviđeno je da se do kraja 2009. godine izdaju licence za fiksnu telefoniju i za korišćenje CDMA i vajmaks (WiMax) tehnologije koje omogućavaju priključivanje na internet i pružanje usluga fiksne telefonije. Predviđeno je da Telekom Srbije završi digitalizaciju fiksne telefonije i razdvoji sve dvojnike do sredine 2010. godine.

Troškovni model izračunavanja opravdanosti cena dominantnih telekomunikacionih operatera trebalo bi da počne da se primenjuje tokom prvog tromesečja 2009. godine, a do kraja septembra bi i operateri sa značajnim tržišnim udelom trebalo da se usklade sa tim modelom.

Strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Srbiji do 2012. godine trebalo bi da bude usvojena do kraja septembra 2009. godine. Tokom prva tri meseca 2009. trebalo bi da bude utvrđen početni paket usluga takozvanog univerzalnog servisa, odnosno usluga koje bi trebalo svima da budu dostupne, a planirano je da tada bude osnovan i fond za finansiranje univerzalnog servisa.

Do sredine 2009. godine trebalo da bude određeno koji operateri su zaduženi da obezbede univerzalni servis, navedeno je u Predlogu akcionog plana, koji je izrađen u skladu sa Strategijom razvoja telekomunikacija u Srbiji od 2006. do 2010. godine.

Pravilnik kojim će biti regulisano prenošenje brojeva fiksne i mobilne telefonije će, kako je planirano, biti izrađen do kraja 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: