Vesti -

Svetski gigant mora da plati 63 miliona dolara odštete čoveku obolelom od raka

Sud u američkoj saveznoj državi Kaliforniji kaznio je sa 63 miliona dolara kompaniju Ševron, nakon što je otkriveno da je taj naftni gigant zatrpao jamu sa otrovnim hemikalijama na zemljištu koje je kupio čovek, koji je na njoj izgradio kuću, a kasnije mu je dijagnostikovan rak krvi.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, Syda_Productions
Foto: depositphotos, Syda_Productions

Kevin Rajt, koji ima multipli mijelom, nesvesno je izgradio svoju kuću direktno iznad jame sa hemikalijama u blizini Santa Barbare 1985. godine, prema njegovoj tužbi, navodi AP.

Počevši od 1974. godine, podružnica kompanije Ševron iz Kalifornije koristila je jamu za proizvodnju nafte i gasa, što je proces koji je ostavio kancerogenu hemikaliju benzen na zemljištu, navodi se u sudskim dokumentima.

Prema ovim dokumentima, Rajt je kupio zemljište i izgradio kuću 1985., a skoro tri decenije kasnije dijagnostikovan mu je rak krvi čiji uzrok može biti izlaganje benzenu.

Porotnici u Santa Barbari su u sredu presudili protiv Ševrona i dodelili Rajtu odštetu od 63 miliona dolara, saopštio je njegov advokat.

On je slučaj nazvao "nespornim primerom zagađenja životne sredine i korporativnih malverzacija". Ševron je saopštio da je nezadovoljan odlukom suda i da će uložiti žalbu na presudu, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 185 idi na stranu