Život

Petak, 24.02.2023.

12:16

Hrvatski istoričar o zabrani narodnjaka iz Srbije: “Kada Let 3 pokaže zadnjicu, to je umetnost”

Odluka gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da zabrani koncert koji je trebalo da se održi 25. marta u pulskom Domu sportova na kome je trebalo da nastupaju pevači srpske folk muzike iznenadila je kako građane Srbije, tako i građane Hrvatske. U međuvremenu se pojavila informacija da srpski pevači neće moći da nastupe i u Osijeku, koji je bio naveden kao druga lokacija gde je trebalo da bude organizovan koncert.

Izvor: B92, Andrijana Nikolić

Hrvatski istoričar o zabrani narodnjaka iz Srbije: “Kada Let 3 pokaže zadnjicu, to je umetnost”
Foto: ATAImages/Amir Hamzagic

Da situacija može biti neprijatnija svedoči izjava Marija Cindorija, direktora projekta Hiljardarke, u kojoj se navodi da mu je Zoričić navodno preko telefona psovao srpsku majku i rekao da ne želi “srpsko smeće u gradu”. Cindori je potom, u dogovoru sa advokatom najavio tužbu.

Ipak, uprkos celom nemilom događaju, gradonačelnik se javno obratio građanima saopštenjem u kojem se javno ograđuje, te je dodao da će nastojati da promoviše građanski identitet.

"Moja je dužnost da budem otvoren prema svima, a u javnom prostoru dok sam ja gradonačelnik, promovisaćemo i čuvati identitet građanske, evropske i mediteranske Pule sa svim njenim bogatim multikulturalnim i multietničkim vrednostima. Pula je trenutno evropski 'hotspot' za koncerte. Leto u Areni donosi izvođače najvišeg svetskog ranga, kao što su Robi Vilijams, 'Imagine Dragons', Eros Ramacoti, 'Florence and the Machine'... Koliko to znači za Pulu kao destinaciju, suvišno je reći. Smatram da imamo pravo da budemo selektivni kada odlučujemo koji će izvođači nastupati u gradskim prostorima", izjavio je tada Zoričić.

Građani zatečeni

Međutim, kako navode građani Pule, zatečeni su odlukom gradonačelnika i navode da je ovo nezapamćena situacija.

"Ovde ima dosta klubova u kojoj nastupaju srpski izvođači. Skoro je bio i Saša Kovačević, a bili su i Sergej Ćetković i Bajaga" navodi naša sagovornica Martina.

"Ovde žive i Albanaci koji slušaju srpsku muziku bez problema. Gostovali su i Nucci i Teodora, a postoji i jedan klub koji angažuje samo srpske zvezde. Vrlo sam šokirana odlukom", dodala je ona.

"Šovinizam"

Istoričar Goran Šarić je u razgovoru za B92.net kritikovao ovaj potez pulskih vlasti.

"Kad Let 3 pokazuje zadnjicu i promoviše zapadni 'mainstream' rusofobni narativ onda je to umetnost. A kada Ana Bekuta, jedna od najvećih dama naše estrade peva o ljubavi, to treba zabraniti. Sama ideja da je neko manje vredan zato što sluša drugu vrstu muzike, pa još, srpsku, je šovinizam najgore vrste", objasnio je Šarić

Šarić je i dodao da je produkcija srpske muzike daleko bolja.

“Ništa tekstovi tzv. cajki, kako u Hrvatskoj s prezirom zovu srpski pop-folk nisu isprazniji od
tekstova pesama istarskih pevača, ali je produkcija pop-folka daleko bolja i kvalitetnija. Ima jedan lek za takvo ponašanje, a on se zove ‘reciprocitet’ ", naveo je sagovornik B92.net.

Šarić je, na kraju zaključio da bi urednici srpskih televizija i radija trebalo da pošalju jasnu poruku hrvatskim izvođačima.

"Onoliko koliko puštate naše pevače u Hrvatskoj, toliko ćemo mi puštati vas", kazao je hrvatski istoričar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: