Preminuo Lazo Sredanović

Stripar i karikaturista, Lazo Sredanović, preminuo je u utorak 11. oktobra u Kliničko-bolničkom centru Zemun. Bio je jedan od najuticajnijih stvaralaca jugoslovenske i srpske popularne kulture, a svoj prvi strip je objavio u dečjem listu "Pioniri".

Život

Izvor: B92

Petak, 14.10.2022.

09:05

Default images

Bio je stripar, ilustrator, karikaturista, grafički dizajner i kulturni radnik, najpoznatiji po humorističko-akcionom stripskom serijalu "Dikan i Stari Sloveni", od 1969. najomiljenijem u zemljama bivše Jugoslavije.

Lazo Sredanović rođen je u Nikšiću, 19. septembra 1939. Osnovnu školu je pohađao u Senti i Herceg Novom, a u Herceg Novom je završio i uglednu srednju školu za primenjene umetnosti 1960. godine. U Beogradu je 1965. diplomirao na Akademiji za primenjenu umetnost, grafički odsek, u klasi oca srpske grafike, profesora Mihajla Mike Petrova.

Osim stripa, čija je zvezda bio za najširu publiku, Sredanović se bavio grafičkim dizajnom i ilustrovanjem udžbenika, časopisa i slikovnica za decu. Redovno izlagao je na mnogim salonima karikature u zemlji i inostranstvu. Živeo je i stvarao u Beogradu i Krašićima (Boka Kotorska). Od 1968. do 1990. bio je zaposlen kao načelnik grafičkih poslova u Institutu za bezbednost Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova.

Njegova supruga, akademska umetnica Milanka Sredanović (1942-2011) bila je ugledna modna kreatorka SFR Jugoslavije i slikarka, čiji je opus sabran u umetničkoj monografiji "Milanka Sredanović" (2017). U njihovom braku su rođene kćeri Katarina i Tamara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: