Život

Utorak, 01.03.2022.

12:34

"Uhoda" Ilona Maska sada prati avione ruskih moćnika – na "udaru" i Putin

Džek Svini, američki tinejdžer, zaljubljenik u informatiku, u fokus javnosti došao je nakon što je na Tviteru napravio nekoliko profila i botove za njih kako bi u (gotovo) stvarnom vremenu objavljivao gde se nalaze privatni avioni poznatih osoba iz tehnološkog sveta.

Izvor: B92, Zimo

Foto: Profimedia

Na njegovom radaru tako su se našli Ilon Mask, Bil Gejts, Džef Bezos, ali i još neki poznati i veoma bogati ljudi.

Mask moli dečka da prestane da prati njegov privatni avion: "Daću ti novac"

Međutim, Svini je sada pokrenuo novi profil na Tviteru kome je jedini cilj da prati privatne avione ruskih oligarha. Kako je pojasnio za "Blumberg njuz", stvorio je profil "Russian Oligarch Jets" nakon što je započela ruska invazija na Ukrajinu, a svet uveo sankcije Rusiji.

"Putinov brat" Stiven Sigal konačno o Ukrajini - kruži njegova slika u uniformi

Među poznatim ruskim milijarderima, čije helikoptere i privatne avione Svini prati na novom profilu, nalaze se Roman Abramovič (vlasnik fudbalskog kluba Čelsi), Oleg Deripaska (bio na čelu nekoliko energetskih kompanija u Rusiji) i Vagit Alekperov (predsednik Lukoila). Neverovatno je kakve sve avione ovi ljudi imaju, rekao je Svini za Blumberg, istakavši kako ruski bogataši najčešće biraju velike avione, poput erbasa A319 i boinga 737.

U samo nekoliko dana Svinijev profil na Tviteru stekao je više od 110.000 pratilaca, ali nije stao samo tu.

Otvorio je poseban profil, pod nazivom "Russian VIP & Putin Jets", kako bi na njemu objavljivao kuda se kreću avioni ruskih zvaničnika, koje bi i Putin mogao da koristi za svoja putovanja. Za samo tri dana ovaj profil je privukao više od 22.000 pratilaca, iako dosad ima tek tri objave – onu u kojoj navodi koje avione prati i jednu o avionu koji je poleteo blizu Moskve, i sleteo na isto mesto posle 3 i po sata.

Ucenjivao Ilona Maska za 50.000 dolara, a sada ima nove žrtve: "Pratim Gejtsa, Bezosa i Drejka"

Podsetimo, Svini je već ranije objašnjavao kako njegov bot ne upotrebljava nikakve privatne ili nedostupne podatke o avionima, već javno dostupne podatke koje je moguće pronaći na internetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: