- Vesti -

Deset dinastija koje su krojile svet - prvi deo

Često se dešavalo da čitav svet kroji svega nekoliko najmoćnijih porodica. Predstavljamo vam deset dinastija koje su obeležile istoriju. Ovo je prvih pet, a budite i sutra uz B92.net - čekaće vas i drugi deo.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/rorem
Foto: depositphotos/rorem

Dinastija Plantagenet

Dinastija Plantagenet, koja je iznedrila 15 engleskih vladara, potiče od anžujskih grofova Francuske. Ovu englesku kraljevsku dinastiju uspostavio je u 12. veku Henri II Plantagenet, sin Žofrue od Anžuja.

Veruje se da njihovo porodično ime potiče od latinske reči planta genista što je naziv za sirak, zato što je otac rodonačelnika dinastije, Žofrua V, često nosio grančicu sirka na svojoj kapi. Za vreme vladavine ove dinastije (od 1154. do 1485. godine), Engleska je doživela procvat.

U njihovo vreme nastala je umetnost koju danas doživljavamo karakterističnom za Englesku, a gotski stil koji je inspirisao jednu od najvelelepnijih građevina tog vremena, Vestminstersku opatiju, bio je veoma popularan, piše Kafenisanje.rs.

Oformili su zakone koji su oblikovali Englesku, a za vreme njihove vladavine nastala je i kontroverzna povelja Magna karta. Čak i Parlament Engleske ima svoje korene u vladavini Plantageneta, kao i prestižni univerziteti Oksford i Kembridž.

Vladavina dinastije Plantagenet završila se 1485. smrću Ričarda III kog je u bici potukao Henri Tjudor, nakon čega je na čelo zemlje doveo svoju porodicu.

Julijevci-Klaudijevci

Dve moćne porodice Starog Rima spojile su se u još veću dinastiju koja je ispisala istoriju carstva. Dinastija Julijevci-Klaudijevci odnosi se na pet najvećih rimskih careva koji su vladali između 14. pre nove ere i 68. godine i bili su povezani brakovima ili usvojenjem: Avgust, Tiberije, Kaligula, Klaudije i Neron.

Sve je počelo sa Oktavijanom Avgustom, prvim rimskim carem koji je posmrtno usvojen od strane svog ujaka Gaja Julija Cezara nakon Cezarove smrti. On je bio revolucionarni diktator i državnik sa vizijom koji je postavio temelje za romanizaciju Zapadne Evrope.

Svih pet careva pratilo je sličan obrazac. Na vlast su došli kroz porodične veze, Carstvu su dodali nove teritorije, pokrenuli ogromne građevinske projekte, narod ih je voleo, ali su ih njihovi senatori odbacili.

Kaligula je ostao upamćen kao despotski vladar koji je svog konja Incitata imenovao za konzula i ubijen je od strane člana pretorijanske garde. Klaudije je napao Britaniju i Mauritaniju i pripojio ih Carstvu.

Veruje se da ga je otrovala njegova četvrta žena Agripina kako bi njen sin Neron što pre došao na vlast. Julijevsko-klaudijevska dinastija se ugasila Neronovim samoubistvom 68. godine.

Statua Julija Cezara. Foto: Gettyimages/Ethan Miller/Staff
Statua Julija Cezara. Foto: Gettyimages/Ethan Miller/Staff

Dinastija Ptolemeja

Osnivač dinastije Ptolemeja bio je jedan od vojskovođa Aleksandra Velikog - Ptolemej. Nakon Aleksandrove smrti 323. godine p.n.e, svaki od njegovih vernih generala postao je namesnik nekog regiona velike imperije.

Ptolomej je dobio Egipat i 305. p.n.e. samoproglasio se za kralja Ptolemeja I. Egipćani su ga prihvatili kao naslednika faraona i njegova dinastija je vladala Egiptom tri naredna veka.

Ptolemej I osvojio je nove teritorije, među kojima su Kipar, Palestina i mnoga grčka ostrva. Tokom njegove vladavine izgrađena je čuvena Aleksadrijska biblioteka koja je Aleksandriju pretvorila u centar nauke i umetnosti, a Egipat u političku i ekonomsku prestonicu drevnog sveta, navodi Nacionalna geografija.

Za vreme vladavine dinastije Ptolemeja, zemlja je zadobila brojne ožiljke ratujući sa dinastijom Seleukida čiji je osnivač takođe jedan od vojskovođa Aleksadra Velikog.

Najzvučnije ime dinastije Ptolemeja je Kleopatra VII koja je izazvala sukob između Rima i Egipta. Pobunila se protiv svog brata i supruga Ptolemeja XII i svrgnula ga uz pomoć Julija Cezara.

Avgust je 31. godine porazio Kleopatru i Marka Antonija bacivši Ptolemejide na kolena. Kleopatrinim samoubistvom prestaje da postoji dinastija koja je tri veka upravljala sudbinom celog Mediterana.

Kralj Ptolomej I. Foto: GettyImages/Hulton Archive
Kralj Ptolomej I. Foto: GettyImages/Hulton Archive

Dinastija Ming

Nakon upešnog uklanjanja mongolske dinastije Juan sa čela kineske imperije, 1368. godine došao je na presto prvi car dinastije Ming.

Džu Juen Džang, čije je carsko ime bilo Hung-vu, ubrzo je postao okrutan i moćan vladar koji je vodio svoju vojsku u invaziju na Mongoliju, a do svoje smrti 1398. imao je veći deo centralne Kine u svojim rukama i primoravao je Koreju da plaća danak.

Za vreme vladavine dinastije Ming, Kina je dostigla materijalni prosperitet i socijalnu sigurnost. Broj stanovnika narastao je do neverovatnih 200 miliona, sa vojskom koja je brojala preko milion vojnika.

Carevi iz dinastije Ming pokrenuli su ambiciozne projekte: obezbedili su moćnu flotu kojom je istraživač i pomorac Dženg He plovio do Afrike, zatim obnova Velikog kanala i učvršćivanje Kineskog zida. U 15. veku glavni grad postao je Peking.

Klan Džingis-kana

Džingis-kan, čije je pravo ime bilo Temudžin, bio je osnivač i veliki kan Mongolskog carstva. Smatra se za jednog od najvećih vladara i osvajača u istoriji, napravivši najveće kopneno carstvo na svetu koje se prostiralo od Žutog mora do Kaspijskog jezera. Veliki kan umro je 1227. godine i sahranjen je na tajnom mestu.

Statua Džingis-kana u Mongoliji. Foto: Depositphotos/hecke06
Statua Džingis-kana u Mongoliji. Foto: Depositphotos/hecke06

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu