Brali pečurke oko Černobilja, i to za "ličnu upotrebu"

Dvojica Ukrajinaca uhapšeni su, nakon što su primećeni kako beru pečurke u okolini Černobilja. U pitanju je, naravno, zaštićena zona, a oni su naveli da su ih brali za ličnu upotrebu.

Život

Izvor: B92

Subota, 07.11.2020.

08:03

Brali pečurke oko Černobilja, i to za
Foto: depositphotos/artfotoss

Ukrajinske granične službe i dalje nadziru zaštićenu zonu, a i dalje se poštuje zabrana prilaska u okviru od 30 kilometara oko černobiljske nuklearne elektrane, što zbog kazni, što zbog zdravog razuma i straha od radijacije.

Dvojica uhapšenih muškaraca, izgleda, nisu imali takvih briga. Oni su uhvaćeni sa oko 40 kilograma nabranih pečuraka, mada se zna da je čak i radijacija veća u zonama gde postoji vegetacija, prenosi Russia Today.

Ukoliko se u ishrani upotrebi bilo šta što potiče iz zone Černobilja, odnosno mesta koje je bilo zahvaćeno radijacijom usled nesreće 1986. godine u nuklearnoj elektrani, posledice mogu biti smrtne. Zbog toga i jeste zabranjeno iznošenje bilo čega iz ove zone.

Trenutno, zaštićeno područje iznosi oko 2.600 kvadratnih kilometara oko Pripjata, a kazne su od novčanih do zatvorskih. Smatra se da Pripjat i okolina neće moći da se smatraju bezbednima za stanovništvo bar još nekoliko vekova - tolike su bile razmere katastrofe u Černobilju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: