Zagreb za njega nema mesta: Veliki Branko Lustig još nije sahranjen, godinu dana od smrti

Grad Zagreb obećao je grobno mesto Branku Lustigu, ali ni danas, godinu nakon smrti, to obećanje nije ispunjeno.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.10.2020.

16:00

Zagreb za njega nema mesta: Veliki Branko Lustig još nije sahranjen, godinu dana od smrti
Foto: Getty Images/Sean Gallup / Staff

Branko Lustig, filmski producent svetskoga glasa i dobitnik dva Oskara (za "Šindlerovu listu" Stivena Spilberga i "Gladijatora" Ridlija Skota), koji je kao dečak prošao pakao nacističkih logora Aušvic i Bergen-Belsen, preminuo je 14. novembra prošle godine u Zagrebu, a poslednji ispraćaj ovog velikana upriličen je 25. novembra u Krematorijumu na zagrebačkom Mirogoju.

Danas, gotovo godinu kasnije, posmrtni ostaci Branka Lustiga još nisu sahranjeni, saznaje Net.hr. Potvrdu za ovu neverovatnu i poražavajuću informaciju dobili su od Gradskih grobalja Zagreb i od Mirjane Lustig, udovice Branka Lustiga.

Iz Gradskih grobalja kažu da je poslednji ispraćaj gospodina Lustiga bio 25. novembra 2019. na Krematorijumu.

"Polaganje urne gospodina Lustiga organizovaće kada se uredi dodeljeno grobno mesto. Do tada, urna se nalazi na Krematorijumu, na čuvanju, shodno želji porodice", stoji u odgovoru Gradskih groblja.

Grad Zagreb želeo je da Branka sahrani o njihovom trošku

Ali, želja porodice svakako nije da posmrtni ostaci ovog velikana još budu "na čuvanju", a ne u svom grobnom mestu, potvrđuje Mirjana Lustig. Grad Zagreb se navodno obavezao da će sahraniti Branka Lustiga, ali danas, gotovo godinu otkako je umro, još nije sahranjen. Gospođa Lustig to je i potvrdila za medije. "Grad Zagreb želeo je da Branka sahrani o njihovom trošku. Ćerka i ja smo pristale na to jer je Branko bio takoreći čovek ovog grada, mnogo je radio i uradio za Zagreb. Ali, kada se s tim počelo odugovlačiti pogubila sam živce i sama otišla da platim grobno mesto", kazala je Mirjana Lustig u telefonskom razgovoru.

Odluka Skupštine

Početkom septembra zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, a na predlog gradonačelnika Milana Bandića, većinom glasova doneli su odluku da se Branku Lustigu, oskarovcu i počasnom građaninu Zagreba, podigne nadgrobni spomenik u severnom delu Mirogoja, odmah uz Aleju velikana. U zaključku stoji da će troškove postavljanja spomenika u iznosu od 500.000 kuna (66.038 evra) finansirati Grad Zagreb.

"Sada nam je rečeno kako postoji mogućnost da se to završi do Sisveta. Ali do tada sigurno neće biti gotovo. Potištena sam i žalosna što ne mogu da odem i isplačem se na grobu. Pedeset godina života proveli smo zajedno…", kazala je Mirjana Lustig, jedva zadržavajući suze. Embed from Getty Images U jednom trenutku je, kaže, urnu htela da donese kući, ali su joj savetovali da je ipak bolje da bude u Krematorijumu.

Inače, kao dečak Lustig je tokom Drugog svetskog rata bio zatočen u nacističkim koncentracionim logorima Aušvic i Bergen-Belsen. Jevrejskog je porekla i većina njegove porodice nestala je tada u logorima širom Evrope. Baka mu je ubijena u gasnoj komori, a otac u Čakovcu. Sam Lustig poslednjih meseci boravka u logoru imao je jedva 30 kilograma, tifus, te je jedva preživeo.

Prvi je Hrvat koji je kao najbolji producent nagrađen Oskarom 1993. za "Šindlerovu listu" i 2001. godine za film "Gladijator".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: