Austrija uvela korona-semafor: Beč, Grac i Linc već "žuti"

Austrija je danas zvanično uvela "korona-semafor", koji prikazuje lokalnu "zaraženost" opština u Austriji, a već sada su tri velika Beč, Grac i Linc, kao i opština Kufštajn u "žutom".

Život

Izvor: B92

Petak, 04.09.2020.

14:00

Austrija uvela korona-semafor: Beč, Grac i Linc već
Ilustracija, Foto: Getty Images, Scott Olson / Staff

U tim regionima za koje semafor pokazuje žutu boju primenjuju se pooštrene mere, kao što je obaveza nošenja maski u školama, trgovini, gastronomiji i na manifestacijama, saopštio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

"Korona-semafor" se sastoji od četiri boje - zelene (označava nizak rizik), žute (srednji rizik), narandžaste (povećan rizik) i crvene (visok rizik).

Za regione u "zelenom" važiće osnovne mere koje predviđaju distancu od najmanje jednog metra, maske u javnom prevozu, prodavnicama namirnica, banci, pošti, kao i u zdravstvenim ustanovama.

Na manifestacijama u zatvorenim prostorima dozvoljeno je maksimalno 5.000 osoba, uz nošenje maske i fiksno mesto, a na otvorenom 10.000 ljudi.

Za opštine koje su obeležene „žutom“ bojom uvodi se obaveza nošenja maski u svim prodavnicama, a postoji i restrikcija kod manifestacija, to jest maksimalan broj od 2.500 u zatvorenom i 5.000 na otvorenom.

Kada semafor pokaže "narandžasto" svetlo, važi mera nošenja maski u svim javnim zatvorenim prostorima, skraćuje se radno vreme gastronomije na ponoć, i smanjuje se broj osoba na manifestacijama na maksimalno 250 u zatvorenom, odnosno 500 na otvorenom.

U školama se sportske aktivnosti dozvoljavaju samo na otvorenom.

Kada semafor pokazuje "crveno" svetlo, zabranjuju se manifestacije, uz izuzetke kao što su venčanja i sahrane.

Škole u tom slučaju prelaze na nastavu od kuće, a za firme se preporučuje prelazak na rad od kuće.

Što se privrede tiče, kontakt sa mušterijama biće omogućen samo u prodavnicama namirnica, apotekama, benzinskim pumpama, što znači da će ostale radnje, hoteli i gastronomija morati da se zatvore.

"Zasigurno ćemo imati sportsku jesen - postaviće se pitanje ko je brži, virus ili mi", konstatovao je vicekancelar Verner Kogler na prezentaciji "korona-semafora".

Ministar zdravlja Rudolf Anšober rekao je da "zeleno" svetlo ne znači da se građani u tim opštinama ne moraju pridržavati mera, već da tamo moraju biti primenjene osnovne mere.

Žuto svetlo, kako dodaje, znači da postoji "srednji rizik", i da nema razloga za "dramatiku", niti za napade na vlasti.

Anšober je rekao da se „boja“ za svaku opštinu određuje na osnovu četiri parametra - nedeljni prosek novozaraženih, broj testova, pitanje porekla infekcije, kao i kapaciteti bolnica.

Kurc je objasnio da će najmanje jednom nedeljo biti utvrđivane boje na "korona-semaforu", a u slučaju "hitne opasnosti" biće odmah reagovano promenom boja.

Komisiju čini 19 eksperata i predstavnika pokrajina i savezne države, koja će se sastajati svakog četvrtka i analizirati epidemiološku situaciju u pojedinim regionima, nakon čega će dati prepruke.

Veoma zanimljivo je stanje na "korona-semaforu" pred početak nove školske godine na istoku Austrije.

Zbog "žute" boje će đaci u Beču, u ponedeljak, u školi morati da nose maske.

Predviđeno je da đaci u školi, izuzev u razredu, nose maske, i predviđene su i posebne mere higijene za nastavu fizičkog i muzike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: