1.000 svemirskih brodova i još ponešto: Mask rekao šta mu je sve potrebno da napravi grad na Marsu

Direktor kompanje za svemirsku tehnologiju Spejs eks Ilon Mask objavio je da će mu biti potrebno 20 godina i 1.000 svemirskih brodova kako bi napravio grad na Marsu, što je njegova dugoročna vizija.

Život

Izvor: Tanjug, Poslovni.hr

Nedelja, 17.11.2019.

21:32

1.000 svemirskih brodova i još ponešto: Mask rekao šta mu je sve potrebno da napravi grad na Marsu
Foto: GettyImages / Joe Raedle

Odgovarajući obožavateljima na Tviteru Mask je naveo da će Spejs eks, prema njegovim procenama, morati da izgradi oko 1.000 svemirskih brodova koji će prevoziti teret, infrastrukturu i posadu na Mars tokom 20 godina, s obzirom na to da planetarno poravnanje omogućava let na Mars samo jednom u dve godine.

Mask je nedavno, na proslavi Dana američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji rekao da su njegovi troškovi lansiranja od samo oko dva miliona dolara po letu svemirskog broda, kao i da je konačni cilj postavljanje "samoodrživog grada na Marsu."

On se osvrnuo i na kratkoročne potencijale za svemirske brodove, koji će biti dizajnirani za ponovno korišćenje, a u idealnom slučaju moći će da lete do tri puta dnevno.

To iznosi više od 1.000 letova godišnje po svemirskom brodu, pa će tako moći da se lansira više od 10 miliona tona opreme i zaliha u orbitu godišnje.
Foto: GettyImages / Joshua Lott
Današnji kapaciteti svemirskih brodova i stotinjak raketa Falkon podrazumevaju oko 500 tona godišnje, što znači da ima još puno posla.

Naravno, da bi se na Marsu postavio trajni, održivi grad, tamo mora prvo da se stigne sa posadom. Između postoji još jedan korak između toga, a to je sletanje astronauta na Mesec.

NASA je postavila 2024. godinu kao svoj cilj, a Spejs eks se nada da će brod tamo spustiti već 2022. godine kako bi pomogao u pripremama za sletanje NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: