Da li bake i deke treba da naplaćuju čuvanje svojih unuka?

Da li ste ikada pomislili da baka-servis treba da bude plaćen? Jedna mlada majka izazvala je burnu raspravu na Mumsnetu, forumu za roditelje koji se užario nakon što je sa drugim korisnicima podelila svoju priču. Njeni roditelji, naime, traže novac u zamenu za čuvanje unuka.

Život

Izvor: B92

Petak, 16.08.2019.

14:30

Da li bake i deke treba da naplaćuju čuvanje svojih unuka?
Foto: racorn/depositphotos

"Uskoro se vraćam na posao, tri dana nedeljno. Moji roditelji su rekli da bi bili zadovoljni sa 50 funti (oko 55 evra) nedeljno. Da li sam nerazumna ako mislim da ovo nije uobičajeno", upitala je majka forumaše.

Očekivano, pitanje je podelilo forumaše - jedni su tradicionalni i smatraju da bi deke i bake svoje unuke trebalo da čuvaju besplatno, dok drugi u naplati usluge čuvanja unuka ne vide ništa loše.

"Pedeset funti je ništa. Velikodušno od njih, uštedećete novac", pišu korisnici koji su na strani plaćanja svojim ili partnerovim roditeljima za čuvanje dece. "To je verovatno za pokrivanje troškova oko deteta", podržava ovu ideju jedan korisnik. "Mislim da bi samo detetov otac i ja trebalo besplatno da čuvamo naše dete. Svima drugima je u redu platiti", piše jedna korisnica.

S druge strane, velik broj roditelja misli da bi deke i bake vreme sa unucima trebalo da provode besplatno, i to uvek, prenosi Index.

"Ja svoje ne plaćam. Moja ga je mama nekad čuvala dva cela dana, a sad ga vodi iz škole četiri dana nedeljno", piše jedna majka. "Nikad nisam upoznao nekoga ko to plaća. Roditelji mog prijatelja njegovog sina čuvaju oko 50 sati nedeljno ni za šta, što je ogromna usluga", piše jedan korisnik.

Novo istraživanje pokazalo je da u Velikoj Britaniji deke i bake svojoj deci čuvanjem njihove dece godišnje uštede čak 161 milijardu funti. Britanska deca u proseku sa dekama i bakama nedeljno provode 11,3 sata, što roditeljima štedi 1.786 funti. Oko 65 odsto deka i baka u Britaniji, prema ovom istraživanju, čuva svoje unuke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: