Ponovo se otvara kripta italijanskog diktatora

Kripta Benita Musolinija (1883-1945), koja se nalazi na groblju Sv. Kasijana u Predapiju i ove godine biće otvorena za njegove pristalice i sve koji budu želeli da "zavire unutra".

Život

Izvor: B92, MSnnews, Jutarnji list

Petak, 26.07.2019.

15:21

Ponovo se otvara kripta italijanskog diktatora
Benito Musolini/Foto: Getty/Keystone / Stringer

Musolini je rođen u gradu Predapio na severu Italije, blizu Bolonje, 1883. godine. Tu su mu premešteni posmrtni ostaci tek 1957. godine.

Kripta će biti otvorena za javnost 29. jula povodom godišnjice njegovog rođenja, a gradonačelnik Roberto Kanali, zajedno sa članovima porodice Musolini radi na promociji lokacije.

Kanali je rekao da želi da promoviše grobnicu kao turističku atrakciju za jačanje lokalne ekonomije. Kripta je zatvorena od 2017. godine.

Kripta se naime, kako poručuje, otvara kako bi stari i mladi nostalgičari fašističkog režima mogli da iskažu svoje trajno poštovanje političaru koji je taj režim utemeljivo i odveo u propast, piše MSNnews.
Benito Musolini/Foto: Getty/Hulton Archive / Stringer
Kripta je veći deo godine bila zatvorena i to ne zbog neke državne zabrane, već zbog toga što su Musolinijevi potomci i članovi porodice bili u svađi. Kripta je privatna grobnica unutar privatne kapele koju je Musolini sagradio, a u koju je preneo i posmrtne ostatke svojih roditelja Alesandra Musolinija i Roze Maltoni.

Musolinijeva praunuka Rakel Musolini zahteva da kripta bude otvorena tokom cele godine. Taj zahtev podržava i njegova unuka Alesandra Musolini i još neki članovi porodice.
Foto: tinx/depositphotos
Nije ovo prvi put da Benito "pomaže" ekonomiji svoje zemlje. U Predapiju je cvetala industrija suvenira i raznih drugih stvarčica koje su imale na sebi njegov lik. Međutim, delom je prodaja tih suvenira pala kada je deo familije odlučio da se kripta zatvori i onemogućila pristup Musolinijevoj mramornoj glavi u prirodnoj veličini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: