Čudo u Notr Damu: Oštećen samo oltar, orgulje sačuvane

Prema rečima Lorana Pradea, direktora kulturnog nasleđa Notr Dama, samo oltar iz 1989. godine oštećen je kada se u sinoćnjem požaru urušio krov ove svetinje.

Život

Izvor: B92, Beta

Utorak, 16.04.2019.

20:00

Čudo u Notr Damu: Oštećen samo oltar, orgulje sačuvane
Foto: voronin-76/depositphotos.com

On je izjavio za AP da je u oltar udario deo tornja kada se srušio i oštetio ga.

"Uspeli smo da spasemo sve ostalo", rekao je Prade, koji je prisustvovao sinoćnoj akciji.

"Sve relikvije iz 18. veka, pijete, freske, kapele i velike orgulje su u redu", rekao je on.

Prade je dodao da tri velika vitraža, koja su među najpoznatijim elementima u katedrali, nisu uništeni, iako postoji mogućnost da ih je toplota oštetila, što će proceniti stručnjaci.

Ranije je rečeno da je jedan od ogromnih vitraža u Notr Damu ostao netaknut požarom.

Sačuvana je kruna od trnja, jedna od najdragocenijih stvari u Notr Damu. Poreklom je iz Jerusalima, a navodno ju je Isus nosio tokom raspeća.

Sačuvana je i tunika Svetog Luja. Ona potiče iz 13. veka , a Luj je učestvovao u Sedmom krstaškom ratu i kanonizovan je 1297. godine.

Ova, 850 godina stara građevina dom je neprocenjivom blagu, muzičkim instrumentima, statuama, drevnim predmetima od drveta i religioznim relikvijama - od orgulja sa 8.000 cevi do skulpture Nikolasa Kustoa "Silazak sa krsta".

Umetnička dela evakuisana iz katedrale Notr Dam tokom požara biće prebačena u muzej Luvr.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

18 h

Podeli: