Joko Ono oslikala murale u blizini mesta ubistva Džona Lenona

Povodom završetka radova na obnovi stanice metroa u njujorškoj 72. ulici, američka umetnica japanskog porekla Joko Ono oslikala je murale na njenim zidovima.

Život

Izvor: B92, hina

Nedelja, 21.10.2018.

09:16

Joko Ono oslikala murale u blizini mesta ubistva Džona Lenona
Foto: Gettyimages

Stanica se nalazi u neposrednoj blizini stana smeštenog u čuvenoj zgradi "Dakota" na Menhetnu, u kojoj živi i ispred koje je 1980. godine ubijen njen suprug, slavni muzičar i član legendarnih Bitlsa Džon Lenon.

Osamdesetpetogodišnja Joko zidove je oslikala plavom podlogom koja predstavlja nebo i belim oblacima i pored njih ispisala "Dream” (Sanjajte), "Remember love" (Pamtite ljubav) i "Imagine peace" (Zamislite mir). "Murali će u metro doneti nebo tako da ono uvek bude s nama", kazala je o svom umetničkom delu. "Nadam se da će još dugo mojim njujorškim sugrađanima donositi mir, spokoj i radost".

Joko i danas živi u Dakoti, zgradi koja se nalazi iznad metro stanice na 72. ulici.

Svojim radom se pridružila nizu prestižnih umetničkih imena čija dela krase brojne druge njujorške stanice podzemne železnice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: