- Vesti -

Stari su više od 1.000 godina, ali već više od decenije odumiru

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se delimično ili potpuno u poslednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

Izvor: hina
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Neverovatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina", izjavio je za AFP Adrijan Patrut sa univerziteta Babes-Boljai u Rumuniji, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants.

"U drugoj polovini 19. veka, veliki baobabi u južnoj Africi počeli su da se suše, ali se u poslednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše", dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, sa ogromnim stablom i sa granama sličnim korenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane, vidljiv sa udaljenosti od više kilometara.

Thinkstock
Thinkstock

Ali u poslednjih 12 godina devet od 13 najstarijih baobaba delimično ili potpuno se sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kome je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svetu, sa stablom prečnika većeg od 10 metara, i poznati Čapman u Bocvani, na kome je slavni istraživač Dejvid Livingston urezao svoje inicijale i koji je proglašen nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno, nastojeći da odgonetnu tajnu njihove dugovečnosti.

"Područje na kojem hiljadugodišnji baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrevaju", zaključuje Patrut.

Vesti

Pričaj rukama, da te cela Italija razume

Osim po Ferariju, Pirlu, špagetama i Armaniju, Italijani su i kao "brbljiv" narod sa melodičnim jezikom i akcentom koji oteže, postali prepoznatljivi po svojoj gestikulaciji. Sada su već "kraljevi" ove "discipline", jer oni već tako dovoljno sočan način komunikacije moraju da "začine" i sa prepoznatljivom gestikulacijom.

Vesti četvrtak 21.06. 11:48 Komentara: 2

Ove poznate ličnosti ne koriste svoja prava imena

Bred Pit, Džulijan Mur, Helen Miren, Džejmi Foks, ali i Ališa Kiz, Majli Sajrus i mnogi drugi možda ne bi postali svetski poznate zvezde da su zadržali svoja prava imena. Neki su imena samo skratili, drugi su promenili prezime, a pojedini promenili i jedno i drugo.

Vesti četvrtak 21.06. 11:19 Komentara: 14

Porodila se premijerka Novog Zelanda

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern se porodila. Na svet je donela zdravu devojčicu i postala je drugi premijer u istoriji koji se porodio. Takođe, ona je svetu pokazala svojim primerom da nijedna vrata nisu zatvorena za ženu ako postoiji jaka volja.

Vesti četvrtak 21.06. 10:36 Komentara: 10
strana 1 od 3868 idi na stranu