- Vesti -

Stari su više od 1.000 godina, ali već više od decenije odumiru

Velika većina najstarijih baobaba u Africi sasušila se delimično ili potpuno u poslednjih desetak godina, upozoravaju stručnjaci koji tu pojavu pripisuju klimatskim promenama.

Izvor: hina
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

"Neverovatno je da tokom svog života gledamo kako nestaje toliko stabala starih više hiljada godina", izjavio je za AFP Adrijan Patrut sa univerziteta Babes-Boljai u Rumuniji, koautor studije objavljene u časopisu Nature Plants.

"U drugoj polovini 19. veka, veliki baobabi u južnoj Africi počeli su da se suše, ali se u poslednjih 10-15 godina ta pojava znatno proširila zbog visokih temperatura i suše", dodaje naučnik.

Baobabi stari između 1.100 i 2.500 godina, sa ogromnim stablom i sa granama sličnim korenju koje se uzdižu prema nebu, zaštitni su znak savane, vidljiv sa udaljenosti od više kilometara.

Thinkstock
Thinkstock

Ali u poslednjih 12 godina devet od 13 najstarijih baobaba delimično ili potpuno se sasušilo, navodi se u studiji.

Među žrtvama su tri orijaša: Panke u Zimbabveu, najstariji baobab kome je 2.450 godina, Platland u Južnoafričkoj Republici, jedan od najširih na svetu, sa stablom prečnika većeg od 10 metara, i poznati Čapman u Bocvani, na kome je slavni istraživač Dejvid Livingston urezao svoje inicijale i koji je proglašen nacionalnom baštinom.

Naučnici su ovakvo stanje otkrili slučajno, nastojeći da odgonetnu tajnu njihove dugovečnosti.

"Područje na kojem hiljadugodišnji baobabi nestaju jedno je od onih u Africi koja se najbrže zagrevaju", zaključuje Patrut.

Vesti

Ovi poznati fudbaleri varali su svoje supruge, one su im praštale

San mnogih devojaka širom sveta je udaja za poznatog fudbalera, jer oni su zgodni, bogati, idoli nacije, a od kada je fudbal postao najvažnija sporedna stvar na svetu, fudbalere su često spajali sa manekenkma. Primeri onih fudbalera koje se žene "nepoznatim" devojkama je malo. Međutim, nažalost, mnogo je primera da oni varaju svoje izabranice, koje im često, sve opraštaju.

Vesti subota 30.06. 10:05 Komentara: 70
strana 1 od 166 idi na stranu