Najnovija optička iluzija će se surovo poigrati vašim umom

Poslednja optička iluzija, u okviru koje dve identične fotografije ulice, postavljene jedna do druge, stvaraju kod posmatrača utisak da su u pitanju dva drugačija ugla, prilično je zbunila korisnike interneta.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.02.2018.

10:45

Najnovija optička iluzija će se surovo poigrati vašim umom
Foto: Thinkstock

Njenim autorom smatra se francuski umetnik Danijel Pikon, a najverovatnije je nastala 2010. godine.

U pitanju je isti efekat ostvaren na iluziji "Krivi toranj u Pizi" iz 2007. godine, a njeni autori navode da dve identične fotografije percipiramo različito jer mozak pokušava da uzme u obzir perspektivu.

Naime, pošto znamo da u okviru dvodimenzionalne projekcije dva ista objekta ne mogu da stoje paralelno, već se njihovi krajevi šire kako se udaljavaju od našeg vidokruga, mozak te objekte pokušava da uklopi u standardnu dvodimenzionalnu projekciju, deformišući ih pritom.
This is the same photo, side by side. They are not taken at different angles. Both sides are the same, pixel for pixel.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: