- Vesti -

Izbegla je pokolj Romanovih, ali ih nikad nije prežalila

Tajna pisma ruske kneginje koja je izbegla masovnu egzekuciju kraljevske porodice Romanovih 1918. otkrivaju mržnju koju je gajila prema Britaniji, zbog toga što nije učinila ništa da spase cara i njegovu decu.

Daily Mail
Podeli
Foto: Wikimedia commons
Foto: Wikimedia commons

Car Nikolaj II koji je bio u srodstvu sa britanskom kraljevskom porodicom, ubijen je zajedno sa suprugom i decom. Njegova mlađa sestra, velika kneginja Olga Aleksandrovna napisala je 52 pisma svojoj sestri Kseniji kroz koja imamo zastrašujući uvid u zlokobnu sudbinu poslednje ruske carske porodice.

Ona je napisala da su Saveznici to bili "na rečima, a ne delima" i da nisu učinili ništa da njenog voljenog brata spasu od "krvožednih đavola".

Olga je u to vreme bila i dalje u Rusiji, pod zaštitom Bele armije, a Ksenija u egzilu na Krimu.

Velika kneginja piše: "Ovaj život čekanja, nesigurnosti i užasa će potrajati barem godinu ili dve. Gotovo da mrzim Saveznike. Kada će pomoći ili uopšte neće. Svi su jaki na rečima, ali ne na delima. Ovde još nema tenkova - nema ničega što nam može pomoći".

U drugom pismu žestoko napada "đavole" koji su pobili njenu porodicu.

"Pokušavam da sažmem ideju: ti đavoli su mogli hladnokrvno da pobiju sve one nedužne ljude. Učinili su isto sa voljenom porodicom. O ne! To ne može da bude!"

Pisma je pisala uglavnom na engleskom, kako je cenzori ne bi razotkrili, budući da su svi Romanovi živeli u konstantnom strahu od Boljševika.

Nakon Prvog svetskog rata, Britanija i Francuska uključile su se u Ruski građanski rat i podržale antiboljševičku Belu armiju, ali nisu mogli da spasu carsku porodicu.

Nikolaj II je zbačen tokom revolucije i osuđen je da ostatak života provede u egzilu u Sibiru, ali su ga boljševičke trupe ubile u podrumu u Jekaterinburgu 17. jula 1918. i ugasili 300 godina staru dinastiju Romanovih.

U aprilu 1919. dok je Crvena armija prilazila Krimu, kralj Džordž V poslao je britansku ratnu krstaricu da izbavi Kseniju i preveze je u Englesku.

Olga je pobegla iz Rusije u Dansku u februaru 1920. sa drugim mužem i dva sina i tu živela sve do Staljinove invazije na jedno dansko ostrvo, posle čega je emigrirala u Ontario (Kanada). Umrla je 1960.

Kolekcije pisama koja su pripadala Olginom unuku, sada su na aukciji i očekuje se da će dostići cenu od 100.000 funti.

Vesti

Do you feel lucky, punk?: Tako je govorio Prljavi Hari

Legendarni Klint Istvud je ovog 31. maja napunio 87. godina. Čak i da nikada niste gledali "Prljavog Harija", vrlo je verovatno da ste u nekom trenutku svog života čuli ili čak izgovorili čuvenu rečenicu prljavog inspektora Harija Kalahana: "Do you feel lucky, punk?".

Vesti sreda 31.05. 21:37 Komentara: 51

"Lažov": Pesma posvećena Terezi Mej sve popularnija u Britaniji

Pesma u kojoj se britanska premijerka Tereza Mej kritikuje i naziva lažovom napreduje na listi najslušanijih pesama ove nedelje, uprkos odbijanju britanskog radija BBC da je objavi. Pesma "Lažov, lažov GE2017" se trenutno nalazi na trećem mestu, saopštila je kompanija koja objavljuje listu najslušanijih singlova.

Vesti sreda 31.05. 19:58 Komentara: 10

Koje su boje trenutaka iz istorije?

Foto kolorizacija, odnosno naknadno bojenje starih fotografija, zahteva pedantno istraživanje kako bi se došlo do preciznih informacija o svakom i najsitnijem detalju koji se na njima nalazi, od boja uniformi, znakova, vozila, do dominatnih boja modnih stlova proteklih epoha.

Vesti sreda 31.05. 18:21 Komentara: 3

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Vesti sreda 31.05. 11:12 Komentara: 53
strana 1 od 161 idi na stranu