Danijel Barenboim apeluje na svet da primi sirijske izbeglice

Čuveni izraelsko-argentinski dirigent Danijel Bareboim uputio je danas apel svetu da primi sirijske izbeglice na putu ka njihovom izgnanstvu.

Život

Izvor: B92

Subota, 31.10.2015.

22:15

Default images
Foto: YouTube Screenshot

"Evropa ne može sama da primi sve sirijske izbeglice. Ceo svet mora da učestvuje u tome, uključujući i arapski svet", rekao je Barenboim pred koncert u Ženevi.

Dirigent je rekao da u Argentini postoje tri zajednice, muslimanska, jevrejska i hrišćanska, koje bi mogle da prime izbeglice.

Govoreći o izraelsko-palestinskim rastućim tenzijama, Barenboim je rekao da ne zna rešenje te složene situacije, jer bi u protivnom sada bio u Jerusalimu.

Barenboim (72) je u Izraelu politički kontroverzna ličnost. Prvi put je u Izraelu dirigovao u izvođenju odlomka Vagnerove opere "Tristan i Izolda". Zbog antisemitskih stavova, muzika Riharda Vagnera, omiljena Adolfu Hitleru, se ne izvodi u Izraelu.

Dirigent je s palestinskim književnim teoretičarem Edvardom Saidom učestvovao 2002. godine u formiranju izraelsko-arapskog orkestra mladih.

Barenboim je zbog koncerta za jedinstvo palestinskog naroda i mir između Izraela i Palestine, održanog 2008. godine u Ramali, nagrađen počasnim palestinskim državljanstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: