Muška priroda kriva za ratove u svetu?

Muški seksualni nagon kriv je za ratove u svetu i pojavu huliganstva, tvrde kalifornijski stručnjaci iz San Dijega.

Život

Izvor: Ž. P.

Ponedeljak, 30.04.2012.

12:54

Default images

Instinkt "muški ratnik" ukazuje na to da su muškarci programirani da budu agresivni prema svakome koga doživljavaju kao pretnju.

Tokom evolucije nasilni instinkt pomogao je muškarcu da izgradi svoj status i dobije privilegovani položaj kada je reč o pristupu ženama. U modernim vremenima ovaj instinkt pretvorio se u suprotnost, u ratove.

Suprotno muškarcima, da bi zaštitile svoju decu, žene teže da svaku konfliktnu situaciju razreše bez nasilja i deluju individualno.

Međutim, kako pokazuju istraživanja, muškarci imaju više sklonosti ka kolektivnom identitetu.

Za muško konfliktno ponašanje kroz istoriju postoji sklonost koju proizvodi ljudski um, istakao je profesor dr Mark van Vugt, rukovodilac istraživačkog tima. Tvrdnju da je seksualni nagon kriv za ratove potkrepljuju primerom velikog osvajača Džingis-kana koji je na osvojenim teritorijama ostavio "milione direktnih potomaka".

Ista tvrdnja vezuje se i za Vikinge, za koje se takođe veruje da su ostavili ogroman genetski trag zbog svog nagona, a prilikom osvajanja drugih plemenskih zajednica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: