Život

Utorak, 11.01.2011.

11:40

Čime sve leče mamurluk po svetu

Otkada je proizveden alkohol traži se lek za mamurluk. Samjuel Benedikt je 1894. pomislio da je izmislio savršeni lek za muke koje dolaze nakon budne noći – Benedikt jaja. U njima se nalazi engleski mafin, na njemu slanina ili šunka, poširana jaja i na vrhu sos holandez.

Izvor: B92

Default images

Možda je tajna u slanini ili hlebu, naime, u istraživanju najobljeg leka, sendvič sa slaninom je bio apsolutni pobednik. Hleb je pun ugljenih hidrata a slanina je puna proteina. Telo stvara aminokiseline koje su nam preko potrebne da se izborimo sa uticajima alkohola, tako da će vam to sigurno pomoći.

Odžačari su se u 19. veku lečili od mamurluka šakom čađi koji stave u toplo mleko. Niko ne zna odakle potiče ovakav običaj, ali se ova čudna kombinacija često davala u bolnicama kada je bilo potrebno pročistiti želudac i creva od toksina.

U Kini se koristi zeleni čaj, a u Italiji velika šolja crne kafe. Rumuni, Meksikanci i Turci preporučuju škembiće u masnoj, slanoj supi sa belim lukom i kajmakom. Prerijska ostriga je američki favorit – sok od paradajza, vorčester sos i sveža jaja. Poljaci vole kiselu supu od krastavaca i šljive iz turšije. Nemci preferiraju haringu iz turšije sa svežim lukom.

Ako vam ovo ne izgleda najukusnije, onda se nemojte opijati u Mongoliji jer će vas ujutru počastiti ukiseljenim ovčijim očima u soku od paradajza. U Rusiji idu u saunu sa brezovim granama. Na Novom Zelandu koriste pitu od mesa ili pitu sa sirom sa čokoladnim mlekom. Koreanci imaju svoju „supu za stomak” koja se prodaje u vikend jutra na uličnim štandovima, a pravi se od svinjske kičme ili kravljih kostiju, koagulisane krvi vola, kupusa i povrća.

Sicilijanci jedu osušen bikov penis. Kelti su najviše voleli da zakopaju obolelog u rečni mulj. Ako se nekome ovo ne dopada, može da pokuša sa „Highland Fling” receptom - zagreje se pola litre mlaćenice (fermentisani mlečni napitak), doda se kašika različka i so i biber.

Ako ni ovo ne ide, postoji još jedan, relativno novi recept ponosnog mesara - Irn-Bru kockasta kobasica („Irn-Bru square sausage”). Rimljani su jeli prepržene kanarince. Holanđani nastave sa par piva i kunu se da im je bolje. Ako je tako, zašto ih osuđivati? Živeli!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: