Pregledi protiv zlostavljanja dece

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2005.

16:17

Default images

Nemačke savezne i pokrajinske vlasti nameravaju da uvedu obavezne lekarske preglede koji će omogućiti da se zlostavljanje ili grubo zanemarivanje dece blagovremeno otkrije.
I vladajuće i opozicione stranke najavile su da su spremne da podrže usvajanje takvog zakona, predloženog zato što je tokom ove godine porastao broj zlostavljane ili na smrt mučene dece. Gradjane su najviše uznemirili slučajevi devet neželjenih beba koje je ugušila i u baštenske žardinjere zakopala majka, kao i slučaj sedmogodišnje Džesike iz Hamburga koju su roditelji, nedavno osudjeni na doživotni zatvor, pustili da gladuje dok nije umrla. Kada je preminula, bila je teška samo devet kilograma.
U više nemačkih gradova u toku su sudjenja roditeljima koji su decu pretukli na smrt, zapostavljali i iznurivali gladju do smrti. Sada se planira sistem kontrole koji bi omogućio da se blagovremeno otkrije da li se deca u svojim porodicama neguju na pravi način. Prema studiji UNICEF-a, u Nemačkoj je od 1998. do 2003. godine 523 dece tučeno i zlostavljano do smrti, a od tog broja, 148 njih u uzrastu do jedne godine. Na osnovu te brojke načinjena je procena da se u Nemačkoj godišnje zlostavlja oko 157.000 dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: