Život

Ponedeljak, 04.02.2019.

10:15

Razlog malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi?

Evropski doseljenici na američko tlo ubili su 56 miliona pripadnika autohtonih naroda u toku sto godina u Južnoj, Srednjoj i Severnoj Americi i time izazvali napuštanje i zagađivanje velikih poljoprivrednih površina, procenili su istraživači na Univerzitetu Koledž u Londonu.

Izvor: CNN, klix.ba

Razlog malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi?
Foto: Thinkstock/ilustracija

Povećanje broja stabala i vegetacije na području veličine Francuske rezultiralo je masovnim smanjenjem ugljen-dioksida u atmosferi, navodi se u studiji.

"Do trenutka kada je Kolumbo stigao na američko tlo 1492. godine količina ugljendioksida i klima bili su relativno stabilni. Do promene je došlo 1610. godine. Dakle, ovo je prva velika promena koju vidimo kada su u pitanju gasovi staklene bašte", rekao je profesor geografije Mark Maslin, jedan od koautora studije.

Pre ove studije neki naučnici su tvrdili da su temperaturne promene u 17. veku, koje se nazivaju malim ledenim dobom, bile izazvane samo dejstvom prirodnih sila.

Međutim, kombinovanjem arheoloških dokaza, istorijskih podataka i analize ugljenika pronađenog u ledu na Antarktiku, istraživači UCL-a pokazali su kako je pošumljavanje, koje je direktno izazvano dolaskom Evropljana, ključna komponenta globalnog zahlađenja, rekli su istraživači.

"Jedini razlog zbog kog je došlo do malog ledenog doba u 17. veku je genocid nad milionima ljudi", rekao je Maslin CNN-u.

Istraživači su analizirali antarktički led koji hvata atmosferski gas i može otkriti koliko je ugljen-dioksida bilo u atmosferi pre nekoliko vekova. Ledena jezgra pokazala su da je 1610. godine došlo do manje količine CO2. Ta promena u 17. veku dovela je do hladnijih zima, ledenih leta i propadanja žetve.

Implikacije ove studije nadilaze nauku o klimi i takođe doprinose istraživanjima iz oblasti geografije i istorije, kazao je Maslin, ističući i kako je smrt autohtonih Amerikanaca direktno doprinela uspehu evropske ekonomije.

Naime, prirodni resursi i hrana iz Amerike pomogli su širenju evropske populacije i industrijske revolucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: