- Tabu -

Štrajk nerađanjem: Aktivistkinje se odlučile na preduzimanje radikalnih pobunjeničkih mera

Oko 150 članica grupe "Birth Strike" zaklelo se da neće imati decu usled ozbiljnosti ekološke krize i trenutne pasivnosti vladajućih snaga da se na adekvatan način suprotstave ovom fenomenu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/gosphotodesign
Foto: depositphotos/gosphotodesign

Aktivistkinje za zaštitu životne sredine nezadovoljne delovanjem vlasti na suzbijanju uticaja klimatskih promena odlučile su se na preduzimanje radikalnih pobunjeničkih mera – one štrajkuju nerađanjem.

U njihovom manifestu stoji da se krećemo u pravcu bez budućnosti i da se za kormilom nalaze vlade. "Naše vođe su nas kroz bezakonje u oblasti ekonomije i biznisa prepustile kolektivnom samoubistvu", kažu žene okupljene u "Birth Strike", prenosi energetskiportal.rs.

Zabrinute zbog nadolazećeg "eko-armagedona" i rastuće populacije i frustrirane nedovoljno odlučnom političkom reakcijom, one su izabrale da u postojećim okolnostima ne rađaju. Većina aktivistkinja potiče iz Ujedinjenog Kraljevstva i imaju različite društvene pozadine.

Ipak, članice međunarodnog pokreta "Birth Strike" su razjasnile da svojim izborom ni na jednu ženu ne vrše pritisak da uradi isto, da roditeljstvo ne smatraju „neodgovornim“ niti „nemoralnim“ i da ne okrivljuju buduće naraštaje za prenaseljenost.

Rešenost da ne rađaju objašnjavaju kao lični poduhvat u nadi da će poslati edukativnu poruku i privući pažnju na katastrofu koju proživljavamo zajedno sa svojim okruženjem.

Dvadesettrogodišnja Hana Skot radi u dobrotvornoj ustanovi za održivost, a pre nekoliko meseci je postala jedna od štrajkačica nerađanjem.

"Ukoliko ne ublažimo klimatske promene, one će rezultovati zastrašujućim posledicama po nas. Ako ne preduzmemo ništa kako bismo rešili problem, ne želim da se moja potencijalna deca suočavaju sa time. Ja sam uplašena - koliko uplašeniji bi bili oni? Mislim da je moja moralna obaveza da nemam dete zato što ne mogu da donesem živo biće na svet bez budućnosti! Osim ako ne preduzmemo određene korake ovim povodom", zaključila je ona.

strana 1 od 4 idi na stranu