Mnogo je razloga za odlazak u optiku

Mnogo je razloga zašto naočare treba isključivo kupovati u optičarskim radnjama. Ovo pravilo važi i za naočare za vid, ali i one za sunce. Iako je u optikama sve skuplje nego na uličnim tezgama, kada je u pitanju zdravlje očiju - ne isplati se štedeti.

Izvor: B92

Sreda, 21.10.2020.

10:00

Mnogo je razloga za odlazak u optiku
Ilustracija/Foto: depositphoto/AllaSerebrina

Izreka "čuvati nešto kao oči u glavi", nije nastala slučajno. Ako ne kontrolišemo redovno dioptriju ili ako nosimo nekvalitetne naočare, trpimo razne posledice.

Ponuda koju ima svaka bolja optika često podrazumeva i besplatno utvrđivanje dioptrije na licu mesta. Na taj način kupcima je omogućeno da brže dođu do adekvatnih naočara za vid ili sočiva. Nošenje naočara koja imaju stakla sa pogrešnom dioptrijom dovodi do pojave glavobolje, ali može i da izazove dodatno oštećenje vida. Ovo je samo vrh ledenog brega, a suština je da se sa zdravljem očiju ne treba igrati i ne shvatati ga olako. Svaki čovek je priča za sebe. Na primer, neko nema istu dioptriju na oba oka, a neko pati od astigmatizma. Oftamološkim pregledom se utvrđuje tačna dijagnoza, nakon čega se u optičarskoj radnji poručuju dioptrijska stakla uz izbor rama po želji. Ako želite da uštedite, raspitajte se za trenutne akcije ili tražite najpovoljniju varijantu. Nikako nemojte kupovati naočare za vid na uličnim tezgama. Stakla su im lošeg kvaliteta, a pogrešna dioptrija donosi više štete nego koristi. Zabluda je da su sva dioptrijska stakla u optikama skupa. Štaviše, iznenadićete se kada budete videli da ima onih sa veoma povoljnim cenama.

Što se tiče naočara za sunce, moda i trendovi se stalno menjaju. U želji da ih ispratimo, a nemajući novca da kupujemo originale, posežemo za kupovinom od uličnih prodavaca. Međutim, na taj način izlažemo oči opasnosti, a da toga možda nismo ni svesni. Kvalitetne naočare koje se prodaju u optikama imaju potpunu UV zaštitu. Ako dolaze od manje poznatih proizvođača, one čak ne moraju da budu skupe. Njihova suština je da štite oči. Zamislite topao letnji dan, oko podneva, kada je sunce najjače. Gotovo da je nemoguće izaći napolje bez naočara za sunce. Suviše jaka svetlost tera nas da žmirkamo. Na taj način, mi delimično štitimo oči. Ako u ovakvoj situaciji nosimo tamne naočare, biće nam lakše da gledamo i oči će nam biti širom otvorene. Jeftine i nekvalitetne naočare, koje nemaju posebne filtere, ostavljaju otvoren put UV zracima koji mogu oštetiti rožnjaču. Stručnjaci kažu da je bolje da nemamo naočare uopšte, jer tad se štitimo žmirkanjem, nago da nosimo one koje su nekvalitetne.

Što se tiče modela sunčanih naočara, u optikama je izbor veoma velik. Za svakog se nađe po nešto. Tokom godine stalno stižu originalni modeli iz najnovijih kolekcija čuvenih svetskih brendova, kao i od onih koji su manje poznati, ali koji nude veoma kvalitetne naočare. Stoga je raspon cena veoma raznolik. Optičarske radnje nude proveren kvalitet, a na kupcima je da biraju da li im je prioritet da uštede kupujući manje poznate marke, ili žele da u svom aksesoaru imaju naočare za sunce sa logotipom prestižnih dizajnerskih kuća.

Optičarske radnje pružaju mnoge pogodnosti. Pored toga što kupovinom naočara za sunce, ramova i dioptriskih stakala imate garanciju kvaliteta i time čuvate zdravlje svojih očiju, u optikama možete kupiti niz drugih proizvoda. Tu spadaju sve vrste kontaktnih sočiva. Veoma su interesantna i postaju sve popularnija ona za jednokratnu upotrebu. Praktična su kad negde idete pošto ne morate razmišljati o njihovom čuvanju i održavanju. U ponudi su i razna sredstva za čišćenje i održavanje optike. Tu je i veliki izbor pratećeg aksesoara, kao što su futrole i lančići za naočare. Modeli naočara za vid i sunce su podeljeni na ženske, muške i dečije. Među modelima za odrasle ima dosta onih koji su uniseks. Ako ste vozač, dobro bi bilo da isprobate sunčane naočare sa polarizovanim staklom koji daje dodatnu oštrinu, neophodnu tokom vožnje.

Da li ste znali da postoje posebne naočare koje štite oči od zračenja monitora? Sve je više zanimanja koja podrazumevaju gledanje u ekran računara tokom čitavog dana. Opšte je poznato da je to veoma zamorno za oči. Stoga su osmišljena posebna stakla koja pružaju zaštitu očiju. Optike nude više vrsta ovih naočara, koje mogu biti sa dioptrijom ili bez nje. Neka od kvalitetnijih dioptriskih stakala imaju posebne zaštitne slojeve koji vrše isto ovu ulogu. Čak iako nemate dioptriju preporučljivo je da zaštitite oči kada ste dugo pred ekranom.

Na koji način da odaberete kvalitetne naočare po povoljnoj ceni, a da pri tom imate što veći izbor? Najveći spisak optičarskih radnji pronaći ćete na veb sajtu mirandre.com gde ujedno možete videti detaljnu ponudu najnovijih modela naočara za sunce, okvira za dioptrijska stakla, kontaktnih sočiva, kao i ostalog pratećeg asortimana. Tu možete videti lokacije optika na mapi, telefone, radno vreme i detaljne prezentacije sa fotografijama.

Steknite naviku da pravilno brinete o svojim očima. Ako do sad nije bilo tako, neka Vam od sad praksa bude da redovno kontrolišete dioptriju i da naočare kupujete isključivo u optikama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: