Kako odabrati garažna vrata

Garažna vrata, nekad i sad, nisu ista. Moderan dizajn nije sa sobom doneo samo estetske promene, već i upotrebu novih materijala. Kada smo u situaciji da treba da zamenimo stara garažna vrata ili kada zidamo objekat za koji su nam ona potrebna, trebalo bi da obratimo pažnju na nekoliko stavki.

Život

Izvor: B92

Utorak, 13.04.2021.

10:12

Kako odabrati garažna vrata
Foto: Shutterstock/Volkova Vera

Pre svega, osvrnućemo se na evoluciju garažnih vrata. Šta je to što je promenjeno i izbačeno iz upotrebe zato što se pokazalo kao nefunkcionalno? Prestalo se sa upotrebom teških materijala tamo gde oni nisu neophodni. Nova garazna vrata pretežno se prave od lakših pločastih materijala, koji su ojačani metalnim nosačima i konstrukcijama. U prošlosti su se koristili čitavi metalni blokovi, koji su zbog svoje masivnosti zadavali poteškoće nakon godina korišćenja. Teška garažna vrata utiču na to da se od upotrebe nosači ili šarke iskrive. Sistem otvaranja na kiper, kakav je često bio prisutan kod starih, jednokrilnih garažnih vrata, danas nije prevaziđen, s tom razlikom što su sama vrata mnogo lakša, tako da vremenom ne izazivaju deformacije zbog svoje težine, kao što je to bio slučaj sa metalnim garažnim vratima.

Dakle, kada birate garažna vrata, prvo bi se trebalo pozabaviti tipom i namenom. Što se namene tiče, ona se odnosi na to da li je reč o industrijskim vratima ili o garažnim vratima koja se ugrađuju u privatne objekte. Razlika je u dimenzijama i izgledu. Za privatne objekte najtraženija su segmenta garažna vrata, dok se za industrijske koriste razni tipovi vrata u zavisnosti od toga o kakvom objektu je reč.

Segmentna garažna vrata prave se od kombinacije raznih materijala. Pretežno je u upotrebi metalni kostur koji je obložen nekom vrstom izolacionog materijala. U središtu panela može se nalaziti neka vrsta čeličnog lima, različite debljine, dok obloga može biti od poliuretana ili sličnih sintetičkih materijala. Prednost ovakvih garažnih vrata je njihova lakoća, koja nije postignuta nauštrb čvrstine i postojanosti. Manja masa omogućava lakšu pokretljivost, ujedno eliminišući mogućnost deformacije materijala, koja je ranije kod teških garažnih vrata nastajala usled prekomerne težine.

Ako zidate kuću, u zavisnosti od položaja garaže treba birati i garažna vrata. Garaže u kućama mogu biti zasebni objekti ili se nalaziti u sklopu kuće. Uvek treba voditi računa o bezbednosti, ali i o praktičnosti. Ako je garaža sastavni deo kuće i direktno izlazi na ulicu, treba razmišljati o tome kako obezbediti njen ulaz. Trebalo bi odabrati neki od modela kvalitetnih i postojanih segmentnih garažnih vrata koja imaju sigurnosnu bravu. Takođe, za ovaj tip garaže dobro je da vrata budu „pametna“. Šta to znači? Nije reč samo o otvaranju i zatvaranju pomoću daljinskog upravljača, već i o mogućnosti kontrole na daljinu, preko mrežne aplikacije. Ovo tehnološko dostignuće veoma je praktično i korisno. Neće vam se nikad više desiti da negde otputujete i da brinete da li ste zaboravili da zatvorite garažu. Naročito ako je ona direktno povezana sa kućom preko unutrašnjih vrata, otvorena vrata znače da bilo ko može slobodno da se ušeta unutra. Ako ste duže odsutni od kuće, nije zgodno da garažna vrata ostanu otvorena, čak iako se garaža nalazi u ograđenom dvorištu. U svakom slučaju, isplati se imati sistem daljinske kontrole otvaranja i zatvaranja.

Izbor garažnih vrata zavisi i od toga kako planirate da iskoristite taj prostor. Samo ime garaža ne znači da ona isključivo služi za parkiranje vozila, jer mnogi je koriste kao skladište ili radionicu. S tim u vezi je i količina prirodne svetlosti koja prodire unutrašnju prostoriju. Naime, postoje garažna vrata koja imaju staklene delove, u vidu prozora. Industrijska vrata takođe mogu imati ove karakteristike. Kada svoju garažu koristite kao radionicu, ne bi bilo loše da prilikom kupovine zatražite od prodavaca da vam pokaže modele sa prozorima. Takođe, dok ste još u fazi planiranja izgradnje nove garaže, ako ste zamislili da to bude zaseban objekat, onda bi bilo veoma praktično da sa strane otvorite bar jedan prozor. Kada je napolju hladno, prijatnije će vam biti ako majstorišete u zatvorenoj garaži. Ne možete se uvek osloniti na idealne vremenske prilike. Stoga je dobro da unapred osmislite kako da obezbedite što više prirodnog svetla. Prozori su dobra zamisao i iz aspekta da se na taj način sama garaža lakše provetrava. To je veoma korisno ako nešto budete farbali ili ako taj prostor koristite za neki hobi i planirate da tu provodite više vremena.

Ako će vaša buduća garaža biti namenjena isključivo parkiranju vozila, onda vam nije neophodno da imate zastakljene delove u vidu prozora na garažnim vratima. Ovakve garaže imaju manje prirodne svetlosti.

Kako biste u već u početku imali veći izbor pri kupovini, najjednostavnije je da krenete od mesta na kom se nalazi veliki izbor garažnih vrata, a to je mirandre.com gde su predstavljeni najbolji proizvođači i prodavci. Posavetujete se sa stručnjacima u vezi sa izborom. Nakon ugradnje imaćete obezbeđen servis. Garažna vrata potrebno je redovno održavati i servisirati, a u slučaju kvarova, dobro je da znate da imate kome da se obratite.

M.K.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: