Muško-ženska prijateljstva su mit?

Da li postoji čista platonska veza između heteroseksualnih muškarca i žene koji nisu u krvnom srodstvu? Mnogi bi rekli da je reč o mitu koji je duboko ukorenjen u evoluciju naše vrste.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2012.

09:00

Default images

Svima su dobro poznate generalizacije o odlikama polova, kao ona da muškarci koriste jezik za rešavanje problema, a žene insistiraju na intimnosti.

Iako još neki stereotipi vezani za rodne razlike mogu biti tačni, individualne razlike uvek mogu dovesti do pojave izuzetnih slučajeva.

Zato neke žene imaju “muški” pristup heteroseksualnim prijateljstvima od drugih, a neki muškarci se povezuju s bliskim ljudima na “ženski” način.

U suštini ove pojave je sledeće: Unutar granica generalizacija o polovima najveći deo odraslih heteroseksualnih muškaraca će imati seksualnu želju u kontaktu sa ženom u reproduktivnom periodu.

Ona može, ali i ne mora da ima seks s njim, ali je potvrđeno da i neke žene imaju sličan “refleks”.

Razlozi ovog fenomena leže u evoluciji naše vrste. S jedne strane, sperma je fiziološki “jeftina”, pa što je neki muškarac više seje, to se smatra evolutivno uspešnijim.

Međutim, jajne ćelije su “skupe” jer se ne mogu ponovo proizvesti. Žena se rađa sa svim jajašcima koja će ikada imati.

Zato će muškarci rado “podeliti svoju spermu” sa onoliko seksualnih partnerki koliko požele, dok će žene pažljivo razmotriti osobine potencijalnog partnera.

Ovo pomaže da razumemo zašto muškarci često pogrešno protumače prijateljsko ponašanje žene kao poziv na seks i zašto je toliko žena “šokirano” kada sazna da ih “prijatelj” doživljava kao seksualno stvorenje.

Zanimljivo je da se uz trend “prijatelja s beneficijama” potvrdila seksualna privlačnost koja postoji unutar gotovo svih heteroseksualnih odnosa.

Zato će mnogo ljudi biti “prijatelji” bez ustručavanja da jedno drugom ponude seks.

Međutim, neko će u tom odnosu uvek više gubiti nego dobijati.

Šta vi mislite ko?

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: