- Nauka -

Senzori otkrili: Delovi reaktora u Černobilu i dalje tinjaju

Ova se "okrugla" godišnjica poklopila s novim nezgodnim otkrićem ukrajinskih naučnika koji rade na projektu rastavljanja ostataka nuklearnog reaktora.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Pročitajte još:

Kraj: Černobilj - katastrofa koju ćemo zauvek pamtiti

Černobilj - jezivi grad postao još jeziviji FOTO/VIDEO

Oni su naveli kako su njihovi senzori u jednoj nepristupačnoj sobi unutar bivše Memorijalne elektrane Vladimir Iljič Lenjin na severu današnje Ukrajine otkrili neuobičajeno visoke (i rastuće!) koncentracije emitiovanih neutrona. Neutroni su posledica procesa nuklearne fisije, odnosno radioaktivnog raspada čestica, pa se sada sumnja da negde u ruševinama i dalje postoji određena količina urana, nekadašnjeg goriva ove elektrane, koji i dalje tinja, piše Bug.

"Kao žar u ugašenom roštilju", opisao je situaciju Nil Hajat, nuklearni hemičar sa univerziteta u Šefildu.

Trenutno je oko ovog slučaja mnogo nepoznanica, ali niko ne može da isključi mogućnost neke nove nesreće. Broj neutrona koje senzori očitavaju polako raste, pa je vrlo verovatno da se još nekoliko godina ništa neće dogoditi. Naučnici sada pokušavaju da utvrde hoće li ova tinjajuća reakcija sama od sebe stati, ili će eskalirati do nivoa na kojoj bi trebalo intervenisati kako bi se sprečila neka nova černobilska katastrofa.

Novo zračenje neutrona otkriveno je uprkos tome što je u novembru 2016. godine 1,5 milijardi evra vredan "sarkofag" postavljen preko centrale, s ciljem stabilizacije uslova unutar nje i zaustavljanja mogućih reakcija. Ali, u poslednje četiri godine na mestima je izmereno dvostruko veće zračenje nego pre, pa se pretpostavlja da je uzrok tome sušenje nuklearnog goriva do kojeg sada ne može da dopre kiša. Međutim, naučnici još u to nisu sigurni niti znaju kako bi taj mehanizam mogao da funkcioniše. U svakom slučaju najavljuje se dalje pomno praćenje situacije jer pretnju nove nuklearne katastrofe ne misle da ignorišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu