Niske temperature opasne su i za ljubimce: Ovo su načini na koje ih možete zaštititi

Stigla je zima, a sa njom i zimske radosti, ali i opasnosti. Kao što bi i vi trebalo da budete pažljivi kada su napolju minus i poledica, tako je važno da zaštitite i vaše ljubimce.

Izvor: B92, 24sedam.rs

Ponedeljak, 18.12.2023.

10:10

Niske temperature opasne su i za ljubimce: Ovo su načini na koje ih možete zaštititi
Foto: Shutterstock/Alina Tanya

Zimi postoji devet opasnosti koje vrebaju kada su oni u pitanju.

Unosite ih unutra kada je hladno

Iako su psi prekriveni krznom, dugo izlaganje hladnoći može biti štetno. Ako vama bude hladno, verovatno je da je i vašem psu. Nakon obavljanja nužde, važno je brzo ih uneti u toplinu kako bi se zaštitili od hladnoće.

Prepoznajte znakove hipotermije i promrzlina

Drhtanje pasa je upozoravajući znak. Psi koji imaju poteškoće u hodanju, otežano dišu, imaju hladnu kožu i krzno na dodir, kao i umornost, mogu patiti od hipotermije ili promrzlina. Ako primećujete ove simptome, važno je posetiti veterinara odmah kako bi se sprečili ozbiljniji problemi.

Kaputi za pse sa kraćom dlakom ili starije pse

Psi sa kraćom dlakom, stariji ili oni sa određenim zdravstvenim problemima mogu imati koristi od dodatne toplote koju pružaju kaputi za pse. Sa godinama, psi mogu imati poteškoće u regulisanju telesne temperature, pa dodatni sloj može značajno doprineti njihovom komforu.

Upotreba čizmica

Pseće čizmice ne samo da su simpatične, već mogu pomoći psu da ne klizne na ledu ili hladnim površinama. Takođe, štite šape od stvari kao što je kameni treset ili so koja se koristi za čišćenje puteva, što može prouzrokovati povrede ili infekcije.
Foto: Shutterstock/unguryanu
Prilagođavanje ishrane

Studije sugerišu da je psima izloženim niskim temperaturama potrebno više kalorija nego što im je potrebno pri umerenijim temperaturama. Prilagođavanje ishrane je važno kako bi psi lakše održavali telesnu temperaturu. Obratite se veterinaru da biste saznali koliko hrane je potrebno vašem psu tokom zime. Pazite na antifriz

Antifriz je izuzetno opasan za pse. Čak i ako poližu malu količinu sa svojih šapa nakon šetnje, može dovesti do ozbiljnih problema, uključujući oštećenje bubrega. Uverite se da je antifriz van domašaja psa ili očistite površinu gde hodaju.

Imajte vodu sa sobom tokom šetnji

Iako vašem psu možda nije toliko vruće kao leti, održavanje hidratacije je i dalje važno. Imati vodu sa sobom tokom šetnji može pomoći u sprečavanju dehidracije.

Budite oprezni na zaleđenim površinama

Hodanje po ledu ili zaleđenim površinama može biti opasno za pse. Ako je led dovoljno čvrst da podnese motorne sanke, to može biti bezbedno, inače izbegavajte hodanje po ledu.

Pazite i na opasnosti koje vrebaju u kući

Kada su kod kuće, pripazite da vaš pas ne bude izložen vrelim površinama kao što su kamini ili radijatori, kako bi se sprečile moguće povrede ili opekotine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: