- Ljubimac -

Koze više vole nasmejane ljude: Radije prilaze veselom, nego ljutitom licu

Od ranije se znalo da koze reaguju na govor tela ljudi, ali se ispostavilo da su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica.

Izvor: B92, Novosti
Podeli
Foto: depositphotos/makspogonii
Foto: depositphotos/makspogonii

Duže gledaju i radije prilaze fotografiji nasmejanog nego ljutitog čovek.

Ne umeju one samo da mekeću, daju mleko i jariće, koze su u stanju i da razlikuju različite izraze ljudskog lica, pišu "Novosti".

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazalo je da ove krznene životinje više vole nasmejana od ljutitih lica, a jedan od učesnika studije, biolog Kristijan Navrot, s londonskog Univerziteta, izjavio je da se odranije znalo da koze reaguju na govor tela ljudi, ali da nisu znali da umeju i da razlikuju facijalne ekspresije.

Tim stručnjaka proučavao je reakciju 20 koza u trenutku kada su im pokazane fotografije iste osobe s različitim ekspresijama lica, ljutitim i zadovoljnim. Ovi meketavci pre su prilazili fotografijama s nasmejanim licem, pa su ih i dodirivali njuškom. „U nasmešena lica koze su gledale 1,4 sekunde, a u ljutita samo 0,9 sekunde“, rekao je Navrot, zaključujući da su ove životinje provele 50 odsto više vremena u interakciji s veselim licima ljudi.

Koze i konji su pripitomljeni zbog saradnje s ljudima u različitim područjima života, poput lova, zaštite, selidbi, pa se smatra da je percepcija izraza ljudskih lica najverovatnije posledica prilagođavanja ove dve vrste na interakciju, otkrilo je ovo istraživanje.

strana 1 od 18 idi na stranu