Vantelesna oplodnja u Srbiji uskoro moguća i doniranim ćelijama iz inostranstva VIDEO

Od decembra u Srbiji će biti moguća vantelesna oplodnja i doniranim ćelijama iz inostranstva. Broj banaka reproduktivnih ćelija će se povećati, a evo svih detalja o tome ko će imati pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printscreen TV Prva
Foto: Printscreen TV Prva

Do sada u Srbiji nije mogla da se radi vantelesna oplodnja sa doniranim reproduktivnim materijalom, ali od 10. decembra situcija se menja, a iz RFZO objašnjavaju ko će imati pravo na to.

"Sve žene do 45 godina imaće pravo na vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom, a to se odnosi i na žene koje imaju postojeću zajednicu i da jedan od partnera nema dete, pa je jedina mogućnost da dobiju dete vantelesna oplodnja sa doniranim materijalom, bilo da je reč o doniranim spermatozoidima ili doniranoj jajnoj ćeliji. Druga grupa su žene bez partnera koje nemaju decu i koje će sad moći da idu u postupak vantelesne oplodnje sa doniranim spermatozoidima", objasnila je Ivana Đunisijević iz RFZO-a.

Celokupan postupak vantelesne oplodnje zajedno sa doniranim ćelijama i transportom košta oko 7.000 evra, a troškove će snositi država.

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 21 idi na stranu