Dr Tiodorović: "Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu"

Panične poruke koje šalju pojedini mediji iz zemlje i inostranstva zbog novog, omikron soja koronavirusa, epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović ocenjuje kao neutemeljene, ističući da nema podataka da je ta varijanta otporna na vakcine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Andril Vodolazskyi
Foto: Shutterstock/Andril Vodolazskyi

On je sinoć za RTS naveo i da su, prema podacima koje dobija iz bolnica, 92,3 odsto obolelih sa teškom kliničkom slikom nevakcinisani.

Branislav Tiodorović smatra da i lekari umeju da preteraju kada govore o novoj varijanti virusa, navodeći da, prema podacima do kojih je došao, omikron sojem u Južnoj Africi dosad je zaraženo 2,830 ljudi, a u Evropi oko 150.

"Omikron ne izaziva teži oblik bolesti", "Simptomi neobični"

"Uvek treba poći od naučno potvrđenih činjenica. Nema dokaza da je omikron soj otporan na vakcinu. Ima istraživanja da postojeće vakcine dobro štite, naročito od teške kliničke slike kovida", naglašava Tiodorović.

Dodaje da je panika neopravdana, ali da ima razloga za oprez.

Da li vakcine reaguju na omikron?

Prema njegovim rečima, skoro trećina fatalnih ishoda je kod vakcinisanih, ali, kako naglašava, reč je o osobama starijim od 70 godina sa hroničnim bolestima, naročito kod oniih osoba koje su oklevale da prime treću dozu, dok su svi mladji koji su preminuli bili nevakcinisani.

Tiodorović ponavlja da su strogo kontrolisanje mera i vakcinacija jedini načini da se epidemija prevaziđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 69 idi na stranu