"Postao je više prenosiv" VIDEO

Virus se promenio i postao je više prenosiv, nismo došli do kolektivnog imuniteta i zato se ovo dešava, rekao je epidemiolog dr Predrag Kon gostujući na Televiziji Prva ukazujući na blagi porast broja zaraženih u zemlji.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Da li je počeo četvrti talas u Srbiji? Kon: Moramo da se dozovemo pameti VIDEO

"Učinili smo sve šta smo znali da se broj vakcinisanih poveća. Iz nedelje u nedelju će se povećavati trocifreni brojevi koji će sledeći nedelje prelaziti iznad stotke. Čim je trocifreni broj očekuje se da će dalje rasti, ali to najviše zavisi od mera. Mere su te koje će uticati na to da li će porast duže da traje. Ne za nedelju–dve, ali za jedno osam nedelja videćemo kakva će situacija biti. Prirodni proces zavisi od broja imunih i samog virusa", objasnio je.

"Bilo bi dobro da u letnjem prođemo sa manjim porastom, jer bi onda bilo mirnije u septembru. Situacija je takva", kaže dr Kon, "da se dozovemo pameti".

"Od svih testiranih u Beogradu prošle nedelje 1,5 odsto je zaraženih, ali od svih sumnjivih. Mi još uvek imamo mirnu situaciju, ali sa naznakom da kreće porast i da nema govora da se to neće desiti."

A kakva je epidemiološka situacija u Čačku saznajte u video-materijalu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 78 idi na stranu