Studija: Nakon prve doze Fajzera još uvek postoji mogućnost zaraze novim sojevima

Jenda doza vakcine protiv kovida 19 kompanije Fajzer možda neće stvoriti dovoljan imunološki odgovor za zaštitu od dominantnih novih sojeva, osim kod onih koji su se već pre zarazili koronavirusom, navodi britanska studija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: shutterstock / PhotobyTawat
Foto: shutterstock / PhotobyTawat

Naučnici univerziteta "Imperial College" proučavali su imunološke reakcije zdravstvenih radnika u Britaniji nakon primanja prve doze Fajzera. Ustanovili su da su oni koji su prethodno imali blagu ili asimptomatsku infekciju kovidom 19 imali jaču zaštitu od zaraznijih mutiranih sojeva koji su se prvi put pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Kod onih koji nisu preležali kovid imunološki odgovor nakon prve doze bio je slabiji, što znači da je i dalje postojala mogućnost zaraze novim varijantama, piše Rojters..

"Istraživanje pokazuje koliko je važna druga doza vakcine. Ljudi koji su primili prvu dozu i koji prethodno nisu bili zaraženi SARS-CoV-2 nisu u potpunosti zaštićeni od zabrinjavajućih sojeva", rekla je imunološkinja Rozmari Bojton.

Stručnjaci su tokom studije analizirali uzorke krvi kako bi evidentirali nivo imunosti na izvorni soj, ali i na takozvanu britansku (B.1.1.7) i južnoafričku (B.1.351) varijantu.

Otkrili su da je nakon prve doze cepiva Fajzer pojačani imunološki odgovor u obliku T-stanica, B-stanica i neutralizirajućih antitela bio uveliko povezan s prethodnom infekcijom. Kod onih koji nisu preboleli kovid jedna doza cepiva stvorila je niže nivoe neutralizirajućih antitela protiv izvornog virusa i njegovih mutacija.

Imunolog Deni Altman kazao je kako to znači da za one koji su se vakcinisali Fajzerom postoji "razdoblje ranjivosti" između prve i druge doze.

Istraživanje naziva Prior SARS-CoV-2 infection rescues B and T cell responses to variants after first vaccine dose objavljeno je u časopisu Science.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 82 idi na stranu