Nakon 800 miliona utrošenih doza: Čak 78 vakcinisanih s nuspojavama bile mlađe žene

Kako se širom sveta protiv kovida 19 vakciniše sve više građana - dosad je utrošeno više od 800 miliona doza - tako se sve više zna i o mogućim nuspojavama vakcine.

Izvor: Jutarnji.hr
Podeli
Foto: Depositphotos-perig76
Foto: Depositphotos-perig76

Šta je otkriveno

1. Na mRNA vakcine, poput Fajzerove i Modernine, moguća je alergijska reakcija, a razlog je PEG, odnosno polietilen-glikol, materija u kojoj se nalazi osetljivi molekul mRNA

2. Među onima koji su dobili Fajzerovu vakcinu u Izraelu bilo je šest slučajeva reaktivacije herpes zostera kod pacijenata s autoimunim upalnim bolestima

3. Kod vektorskih vakcina, kakve su vakcine kompanija Astrazeneka i Džonson i Džonson otkrivena je vrlo retka mogućnost izazivanja ozbiljnih problema s krvnim ugrušcima, odnosno pojave venske tromboze i trombocitopenije

Naime, očekivano je da svaka vakcina, kao i svaki lek, ima neželjenih posledica kod nekih osoba, ali većina nema nikakvih problema, što garantuje da će korist od vakcine biti znatno veća od moguće štete. S obzirom na to da su vakcine protiv korone nastale za manje od godinu dana, nije bilo vremena za dugotrajne kliničke studije u kojima bi se možda pojavile neke nuspojave.

Zato je važno pratiti događanja nakon što su se vakcinisali milioni s trenutno ukupno registrovanih 13 vakcina u svetu, što poslednja tri meseca čine regulatorna tela koja analiziraju svaku nuspojavu.

Groznica i umor

U analizama nuspojava svih vakcina koja imaju odobrenje za upotrebu u EU - a to su vakcine kompanija Fajzer-Biontek, Moderna, Astrazeneka i Džonson i Džonson - pokazalo se da je najčešće reč o očekivanim reakcijama, poput groznice, umora, povišene temperature, glavobolje, bolova u telu, mučnine, groznice i reakcije na mestu uboda. Međutim, ima i onih specifičnih, koje se više povezuju s nekim od spomenutih vakcina.

Na primer, jedna od nuspojava može biti alergijska reakcija na sve odobrene vakcine, od blage poput osipa ili respiratornih problema do anafilaktičkog šoka koji se, prema CDC-ju, pojavljuje kod dve do pet osoba na milion vakcinisanih, što je manje od 0,001 posto.

Takođe je moguća alergijska reakcija na mRNA vakcinu, poput Fajzerove i Modernine, a razlog je PEG, odnosno polietilen-glikol, materija u kojoj se nalazi osetljiv molekul mRNA i omogućava joj da uđe u ćeliju. Upravo je moguća alergijska reakcija na neki sastojak vakcine razlog zašto se nakon primanja vakcine građani moraju zadržati 15 do 20 minuta na mestu vakcinacije, gde im je moguće pružiti medicinsku pomoć.

Foto: shutterstock/OrelPhoto
Foto: shutterstock/OrelPhoto

Pročitajte još:

Mogu li trudnice u Srbiji da se vakcinišu? Evo zašto je odgovor negativan

Vakcinacija trudnica? Više koristi nego rizika

Imunološki odgovor

Praćenje pacijenata vakcinisanih u Izraelu pokazalo je da je među onima koji su dobili Fajzerovu dozu bilo šest slučajeva reaktivacije herpes zostera kod pacijenata s autoimunim upalnim bolestima poput reumatoidnog artritisa, vaskulitisa i miozitisa.

Najveća se galama digla oko pojave venske tromboze i trombocitopenije nakon vakcinacije Astrazenekinom vakcinom, i to pretežno kod mlađih žena. Naime, i studije pokazuju da su nuspojave vakcina kod žena i inače znatno češće. Studija američkog CDC-ja pokazala je da je 78 odsto nuspojava prijavljeno kod žena već u prvom mesecu imunizacije protiv koronavirusa.

Druga studija je pokazala da su od 16 osoba koje su imale anafilaktički šok nakon vakcine, njih 15 bile žene. To je u skladu sa studijom rađenom 2013. o vakcini protiv svinjskog gripa, koja je pokazala da polni hormoni izazivaju razliku u osetljivosti na cepivo između muškaraca i žena.

Naime, estrogen podstiče organizam da stvara više antitela, što dovodi do većeg imunološkog odgovora, a onda i do burnijih reakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu