"Jedan pasus ne može da demantuje ono što se nalazi na hiljadu strana"

Građani treba da veruju zdravstvenim radnicima, da se sa njima posavetuju o vakcinama i lekovima i da ne traže jeftine odgovore kojima antivakseri pokušavaju da demantuju ono što su stručnjaci i naučnici opisali na na hiljadama stranica, poručio je danas Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALEM).

Izvor: FoNet, RTS
Podeli
Foto: Printskrin/TV Prva
Foto: Printskrin/TV Prva

Pročitajte još:

Nosko - prva pomoć roditeljima od koje se bebe plaše: Probajte, ali ne insistirajte, ima alternativa

Šta su to kombinovane vakcine i zašto ih odabrati?

Fajzer: Vakcina 91 odsto efikasna, štiti od južnoafričkog soja

"Mi smo sada zasuti informacijama preko društvenih mreža, medija. Zato apelujem da građani veruju zdravstvenim radnicima, da se posavetuju i da ne traže jednostavne, jeftine odgovore na nekim drugim mestima, gde će neko u jednom pasusu pokušati da vam demantuje ono što se nalazi na hiljadama stranica", naglasio je Zelić u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je pokazao nacionalni registar za lekove za 2021. godinu i objasnio da sve što se u njemu nalazi zdravstveni radnici moraju da znaju kako bi efikasno prepisivali lekove, a u pandemijskim uslovima i davali savete o vakcinama.

On je naglasio da je do sada više od 3,5 miliona doza vakcina četiri proizvođača dopremljeno u Srbiju i da je to je za sada više nego dovoljno za imunizaciju.

Zelić je ukazao da su u Evropskoj agenciji za lekove u procesu još četiri vakcine - Sinofarm, Sinovak, Novavaks i Kurevak, ocenivši da Srbija ima "jedan neverovatan uspeh, a to je da na vakcinalnim punktovima bude dovoljno vakcina".

Komentarišući polemike koje je širom sveta izazvala vakcina Astra-Zeneke, Zelić je rekao da nijedno referentno međunarodno telo SZO i Evropska agencija za lekove, kao ni Agencija za lekove Srbije nije nikada izdala ograničenje za primenu Astra-Zenekine vakcine.

"Nama do danas nije nijedan slučaj nedvosmisleno potvrđen da ima ikakve veze stvaranje ugrušaka sa tom vakcinom", istakao je Zelić.

Po njegovim rečima, sve vakcine se intenzivno prate, a neželjene reakcije u Srbiji su izuzetno retke.

"Imamo 755 prijavljenih neželjenih reakcija za sve četiri vakcine, što je jedna prijavljena reakcija na 3.973 imunizovana građana", rekao je Zelić za RTS i naglasio kako vakcina AstraZeneke, "kao i sve, zadovoljava visoke standarde kvaliteta" i može da nastavi da se primenjuje.

Zelić je rekao da kompanija Moderna još nije podnela zahtev za registraciju u Srbiji, ali su pregovori u toku i očekuje se da će se i ona naći u ponudi.

On je ponovio da Srbija za sada i sa Zapada i iz Rusije i Kine ima sasvim sasvim dovoljno vakcina, više od 3,5 miliona doza i da je ta količina više nego dovoljna za kampanju imunizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 85 idi na stranu