Francuska: Astrazeneka može i za starije od 65 godina

Francuska vlada saopštila je da sada i starije osobe sa hroničnim oboljenjima mogu da prime Astrazenekinu vakcinu protiv koronavirusa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija/Foto: PhotobyTawat/Shutterstock
Ilustracija/Foto: PhotobyTawat/Shutterstock

"Osobe koje imaju određena hronična stanja mogu se vakcinisati Astrazenekinom vakcinom, uključujući one između 65 i 74 godine", rekao je ministar zdravlja Olivije Veran, piše Bi-Bi-Si.

Ministar je gostujući sinoć na televiziji rekao da će starijima od 75 godina u centrima za vakcinaciju biti ponuđeno da se vakcinišu vakcinama Fajzera ili Moderne. Bi-Bi-Si podseća da je Francuska prošlog meseca odobrila vakcinu Astrazeneke za osobe mlađe od 65 godina, pravdajući tu odluku nedostatkom podataka o delotvornosti vakcine kod starijih ljudi.

Regulator za lekove EU odobrio je ovu vakcinu za sve odrasle osobe, ali je ostavio svakoj članici da uredi sopstvenu politiku vakcinacije. Vakcina Univerziteta Oksford i kompanije Astrazeneka je već u širokoj upotrebi u Velikoj Britaniji, ali nekoliko zemalja EU još njenu primenu ograničava na mlađe od 65 godina, uključujući i Nemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu