Preminuo Henri Linč, začetnik ideje o naslednom faktoru kao uzroku obolevanja od raka

Njegovo istraživanje navelo je neke žene, među kojima je i glumica Andželina Džoli, na dvostruku ablaciju, odnosno uklanjanje obe dojke.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 05.06.2019.

18:00

Preminuo Henri Linč, začetnik ideje o naslednom faktoru kao uzroku obolevanja od raka
Foto: depositphotos/vitanovski

Američki lekar Henri Linč, koji je šezdesetih godina bio začetnik kontroverzne ideje da su neki oblici raka naslednog karaktera, preminuo je u 92. godini, saopštio je Univerzitet Krajtona u SAD.

Kada je Linč počeo karijeru, mnogi naučnici su smatrali da je rak prvenstveno posledica nekog faktora okruženja. Danas se procenjuje da je od pet do 10 odsto oblika raka genetski nasledno, saopštilo je američko Udruženje kliničke onkologije.

Linč je došao do svog zaključka analizirajući nasledni uticaj kod nekih pacijenata u Nebraski, gde je radio 1967. godine. On je tokom godina rekonstruisao istoriju raka kod više od 3.000 porodica konstatujući da se neki oblici te bolesti ponavljaju generacijama.

Lekar je 1984. godine dao naziv "Linčov sindrom" za oblik raka debelog creva. On je takođe prvi otkrio nasledni faktor u nekim vrstama raka dojke i drugim oblicima te bolesti, što je navelo neke žene, među kojima je i glumica Andželina Džoli, na dvostruku ablaciju, ili uklanjanje obe dojke. "Njegov rad u toj oblasti ima veliki uticaj u ranom otkrivanju, prevenciji, dijagnozi i lečenju raka", dodalo je američko Udruženje kliničke onkologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: