"Muškarci, proteini neće održati vaše zdravlje i mišićnu masu"

Mnogo starijih muškaraca misli da će se osećati bolje i održati mišićnu masu ako uzimaju više proteina. Ali nova istraživanja pokazuju da to - bar kada je reč o starijim ljudima - jednostavno nije istina.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Neverovatno je da nema dovoljno dokaza o tome koliko belančevina treba da bude zastupljeno u našoj ishrani, naročito proteina", rekao je vodeći naučnik studije doktor Šalender Basin i dodao da, uprkos nedostatku dokaza, stručnjaci i dalje preporučuju unos velikih količina proteina za starije muškarce.

"Želeli smo rigorozno da testiramo tu tvrdnju i utvrdimo da li je unos proteina koji je veći od preporučene granice zapravo koristan za povećanje mišićne mase", rekao je Basin.

Dakle, ova šestomesečna studija pratila je rezultate 78 muškaraca starijih od 65 godina.

Istraživači su otkrili da oni koji konzumiraju više proteina od preporučene doze, u poređenju s muškarcima koji su unosili optimalnu dozu proteina, nisu imali veću mišićnu masu, piše Index.

Ipak, rezultati istraživanja nisu iznenadili lekare.

"Mnogi ljudi u svetu ishrane smatraju da je dodatna količina proteina neka vrsta čarobne kapsule - bilo da je reč o gubitku težine, povećanju mase mišića, smanjenju umora ili opštoj fizičkoj funkciji", rekla je Stefani Šif.

Ali, Šifova je istakla da se, "kada uzmemo više proteina od potrebne količine, taj višak pretvara u masnoću".

Studija koja je objavljena u aprilskom izdanju časopisa "JAMA Internal Medicine" takođe je dokazala da previše proteina u ishrani može čak da bude opasno, naročito za ljude sa ugroženom funkcijom bubrega.

Vesti

Zabrinjavajuće: Udvostručen broj umrlih od raka u Srbiji /VIDEO

U poslednje tri decenije u Srbiji je udvostručen broj umrlih od raka. Verovatno je i to razlog što uglavnom svi pozdravljaju odluku Skupštine Srbije da formira Komisiju za istragu posledica NATO bombardovanja 1999. godine po zdravlje građana Srbije. Naši dopisnici u Kosovskoj Mitrovici, Vranju i Nišu predstavljaju crnu statistiku juga Srbije.

Vesti četvrtak 24.05. 19:50 Komentara: 51

Doktori otkrili zašto se kod potpuno zdrave dece razvija leukemija

Moderan način života koji od najranijeg detetovog uzrasta nalaže odrastanje u "prečistom" okruženju bez klica mogao bi biti jedan od uzroka razvoja najčešće zloćudne bolesti kod dece - akutne limfoblastične leukemije (ALL), smatraju britanski naučnici i veruju da bi ta informacija u dogledno vreme mogla uticati na sprečavanje razvoja bolesti.

Vesti sreda 23.05. 20:21 Komentara: 17
strana 1 od 2083 idi na stranu