Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti

Neravnoteža mikrobioma u crevnoj flori mogla bi da bude jedan od uzročnika Kronove bolesti - hronične upalne bolesti creva, koja može da zahvati bilo koji deo digestivnog trakta. Najčešće je reč o zadnjem delu tankog creva, ili debelom crevu.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 19.11.2017.

20:21

Otkriven jedan od uzroka Kronove bolesti
Foto: Thinkstock

Ljudski organizam sadrži 90 odsto bakterija organizovanih u zajednice koje nazivamo mikrobiomima. Bogat i raznovrstan skup bakterija, gljivica i virusa koji žive u ljudskom organizmu i deset puta je brojniji od ljudskih ćelija, a funkcioniše kao nevidljivi organ, zove se mikrobiom.

On je izuzetno važan za creva jer se još ranije sumnjalo da disbalans mikrobioma utiče na razvoj brojnih nezaraznih hroničnih stanja i bolesti, gojaznost, depresiju, autizam, alergije, i u najvećem broju slučajeva na bolesti vezane za digestivni trakt.

Mikrobiom štiti od invazije patogenih mikrooganizama, podstiče imunološki odgovor, proizvodnju antimikrobnih faktora, učestvuje u probavnim i respiratornim funkcijama, i podstiče funkciju zaštite kože i sluzokože.

"Saznanja američkih naučnika upućuju na to da bi uklanjanjem dela mikrobioma iz crevnog trakta i ponovnim uvođenjem određenog tipa 'dobrih' bakterija bez enzima ureaze, moglo efikasno da se bori protiv Kronove bolesti", kaže Gari Vu, zamenik direktora odeljenja za gastroenterološka istraživanja medicinskog Univerziteta u Pensilvaniji i glavni autor istraživanja.

"Ako je reč o jednostavnom enzimu odgovornom za neravnotežu, moguće je neutralisati ga. Naša zamisao bila bi da ponovo stvorimo sistem mikrobioma bez bakterija nosilaca enzima ureaze, odgovornih za neravnotežu u crevnoj flori, koju nazivamo disbioza", objasnio je doktor Vu.

Neravnotežu crevne flore mogu da prouzrokuju upale, antibiotici ili nezdrave navike u ishrani. Upravo disbioza crevne flore smatra se najodgovornijom za razvoj Kronove bolesti, ali naučnici još to nisu zvanično potvrdili.

Više studija na miševima i na ljudima pokazalo je da vrsta "loših" bakterija koje se hrane ureom, otrovnim otpadom azota koji se nalazi u debelom crevu, ima značajnu ulogu u razvoju disbioze.

Unos "dobrih" bakterija mogao bi da doprinese zdravoj ravnoteži crevne flore i predstavlja potencijalno uspešnu terapiju u borbi protiv Kronove bolesti.

Od nje samo u SAD boluje skoro milion odraslih osoba i dece.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "Science of Translational Medicine".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: