Izbegavajte ovih pet stvari i imaćete jak imunitet

Ljudski imunitet je zadivljujući sistem, koji se sastoji od celularnih i humoralnih elemenata, a koji su kod zdravog tela međusobno povezani hemijskim porukama. Kao što postoje brojni činiocii koji dižu imunitet tako postoje činioci koji ga ruše, ovo su neki od njih.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

13:05

Izbegavajte ovih pet stvari i imaćete jak imunitet
Foto: Thinkstock

Šećer - previše šećera u dnevnoj ishrani (100 g) može narušiti imunitet čak za 40 odsto. Tu se misli pre svega na jednostavne šećere uključujući i med i gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti belih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zameni s kompleksnim ugljenim hidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih materija, a posebno C vitamina koji u odbrani ima značajnu ulogu.

Loše masnoće i prerađena hrana - Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može da naruši rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju odbrambene ćelije i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća životinjskog porekla (crveno meso, masni sirevi, maslac, pavlaku i punomasno mleko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se deo takvih masnoća zameni s omega-3 masnim kiselinama.

Nedovoljno kretanje - redovno vežbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, neverovatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od telesnih toksina. Suprotno tome, vežbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi te postoji podsticaj organa zaduženih za odbranu da proizvode nove ''vojnike'' za odbranu.

Preterana upotreba lekova - Mnogi lekovi i droge vidno ruše imuni sistem pa zato nikoga ne bi trebalo da čudi velika osetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti. Preterano konzumiranje alkohola - pet pića ili više dnevno smeta odbrambenim ćelijama, posebno belim krvnim zrncima da se umnožavaju.

Vrhunski sportisti - pred takmičenje su takođe pod snažnim stresom pa neretko naglo obolevaju zbog pada imuniteta. Joga i meditacija pomažu u saniranju stresnog stanja. U okolini koja nas okružuje puno je štetnih materija na koje nemamo uticaja, ali uz redukciju ili eliminaciju navedenih štetnih materija, možemo puno učiniti za svoje zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: