Antibiotska svojstva muške brade

Istraživanje sprovedeno u Londonu ustanovilo je da neke od bakterija koje rastu u muškim bradama imaju antibiotska svojstva.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

09:17

Antibiotska svojstva muške brade
Foto: Thinkstock

Otkriće je značajno u vreme kada prekomerna upotreba sintetičkih antibiotika čini patogene bakterije sve otpornije na tretmane.

Raspostranjena upotreba antibiotika za stanja koja ih ne zahtevaju izazvala je mutacije u pojedinim vrstama bakterija, pretvarajući ih u takozvane superbakterije. Kao rezultat, bolesti koje su nekada bile izlečive antibioticima, kao što su upala pluća i infekcije bubrega, postale su ponovo smrtonosne.

Međutim, nedavni laboratorijski testovi u Britaniji pokazali su da neke od bakterija u muškim bradama proizvode supstance sa antibiotskim svojstvima.

"Iz 20 muških brada uspeli smo da izolujemo najmanje stotinu različitih bakterija i oko 25 procenata od njih pokazalo je antibiotske aktivnosti protiv naših indikatora", kaže Adam Roberts sa Univerzitetskog koledža u Londonu, preneo je Glas Amerike.

Ovo istraživanje bilo je podstaknuto medijskim izveštajima u kojima je navedeno da u muškoj bradi ima više bakterija nego na klozetskoj šolji.

To je izazvalo debate o tome da li su brade dobre ili loše za muško zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: