Srbija:Koliko često kod ginekologa?

Sistematske ginekološke preglede žene treba da rade jedanput godišnje, preporučuju ginekolozi. Informacija iz Pravilnika da će to o trošku Zdravstvenog fonda moći da urade samo jednom u tri godine, je loše protumačena, kažu u Fondu i dodaju da žene i dalje mogu da se pregledaju jednom u godini.

Zdravlje

Izvor: Jadranka Bugarski

Četvrtak, 11.10.2012.

16:49

Default images

S druge strane lekari koji su plaćeni po učinku kažu da im Fond te preglede ne plaća. Novi pravilnik da žene kompletan ginekološki pregled mogu da urade samo jednom u tri godine, ukoliko su prethodni nalazi bili u redu, i apeli i preporuke ginekologa godinama unazad da se to preventivno radi jednom godišnje zbunile su javnost.

Naše sugrađanke čak misle da na preglede treba ići i dva puta godišnje.

"Znate kako - dva puta godišnje, mi smo smer ginekološko-akušerske sestre i uče nas tome u školi, treba devojka još od prvog seksualnog iskustva da počne da ide kod ginekologa" kaže jedna žena.

"Jednom godišnje minimum" misli druga, treća dodaje "Ja mislim jednom ili dva puta godišnje, moje mišljenje"

Specijalista ginekologije dr Mirjana Velimirović objašnjava da treba napraviti razliku između skrininga kada se žene, koje ne idu redovno na preglede pozivaju da ih obave i sistematskog pregleda. Period od tri godine pojavljuje se jer je to standard i u Evropi.

"Međutim sistematski pregledi se rade na godinu dana i to je poželjno. Zašto je skrining na tri a sistematski na godinu dana? Na tri godine, ako vam je poslednji nalaz bio dobar ne postoji velika šansa da se razvije bilo kakva pre maligna promena za naredne tri godine i to tako ide. Ginekolozi uglavnom rade sistematske preglede na godinu dana i imamo preporuku struke da se rade na godinu dana. Mi to i radimo"

Problem je u tome što Fond preglede, za koje uslovno rečeno nema potrebe ne plaća.

"Nama Fond te preglede ne plaća. Iz toga dalji problem nastaje sa početkom kapitacije, lekari će biti plaćeni prema kapitacionoj formuli, ili da pojednostavim - onoliko koliko ste uradili toliko ćete dobiti novca, s tim što morate da ispunite plan, dnevni, nedeljni mesečni."

I ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da svaka žena može i mora jednom u šest meseci da ode na pregled kod ginekologa iako nema ginekoloških smetnji.

Foto: mterraza/www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: