U Kini ulazak u javni prevoz samo pomoću QR koda koji potvrđuje zdravstveno stanje

Kins se izborila sa koronavirusom zahvaljujući disciplini u poštovanju epidemioloških mera, pa je sada život u toj zemlji normalizovan.

Izvor: B92, TV Prva

Utorak, 27.04.2021.

10:48

U Kini ulazak u javni prevoz samo pomoću QR koda koji potvrđuje zdravstveno stanje
Foto:Printscreen/Prva televizija

Novozaraženih od kovida 19 u Kini nema, a jedini ljudi koji su zaraženi su oni koji su doputovali iz inostranstva. Za njih su određene stroge mere od dve nedelje izolacije, potvrdio je za Tv Prva novinar Vladimir Srdanović, direktno iz Pekinga.

"Život je normalizovan, nema tenzije, a zbog strogog pridržavanja mera poput nošenja maski, držanja distance i vakcinisanja, obolelih nema", izjavio je Srdanović.

On kaže da se u Kini deca posebno edukuju o merama zaštite, kao i to da je predostrožnost koju imaju odrasli i deca zapravo odgovorna za to što se kod njih stanje dovelo u normalu.

"Kina je naviknuta da je to sasvim normalno, ako odete u neki zatvoreni prostor bez maske, oni će vas ljubazno upozoriti da stavite masku, a ako je nemate, daće vam", objasnio je Srdanović.

Zanimljivo je i to da njihova pravila za restorane i kafiće, kao i javne prevoze, uključuju skeniranje određenog QR koda koji potvrđuje da ste vakcinisani i snimanje specijalnom kamerom koja meri telesnu temperaturu.

Detaljnije o tome pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: