Ne bacajte hranu: Evo šta znači "najbolje upotrebiti do" VIDEO

Trećina proizvedene hrane na globalnom nivou se baci, a procena je da je u 15 odsto slučajeva uzrok tome pogrešno shvaćen termin "najbolje upotrebiti do".

Izvor: B92

Utorak, 09.06.2020.

11:10

Ne bacajte hranu: Evo šta znači
Foto: Printscreen TV Prva

Sigurno ste na proizvodima koje kupujete videli rečenice "najbolje upotrebiti do" i "upotrebljivo do", a između njih i te kako postoji razlika. Postoje proizvodi na kojima je preporučen datum i postoji oznaka "najbolje upotrebiti do", te za neke od njih nema potrebe da ih bacite čim taj datum istekne.

Tisa Čaušević iz NALED-a, gostujući u Jutru na TV Prvoj, rekla je da postoje ta dva osnovna termina i da rok koji je označen na lako kvarljivim namirnicama kao što su sveže meso, riba i drugi mikrobiološki kvarljivi proizvodi jeste "upotrebljivo do".

"To je hrana kojoj kada istekne rok smatra se nebezbednom. I ovu hranu ne treba da koristite kada joj istekne rok, mora da se baci. Drugi navod koji se takođe koristi, je 'najbolje upotrebiti do'. To je rok trajanja hrane koji označava neki rok do kada ta hrana ne gubi svoja karakteristična svojstva. Znači taj rok trajanja nije vezan za bezbednost proizvoda već kvalitet. To je najveći broj proizvoda - pirinač, testenina, ali i neki konditorski proizvodi, čokolade, širok spektar proizvoda je tu", navela je ona.

Pogledajte više u prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: